Masa Marina awal-awal sampai di Heritage Hotel, rasa biasa-biasa je, tak sejuk sangat dan tak panas. Angin sepoi-sepoi je. Marina sampai hotel dalam pukul 12 tengahari.

Marina ke sini sebab ikut husband pergi team building. Syiokkk betullah team building buat kat Cameron kan.

Kalau nak booking hotel, biasa Marina akan cari yang ada swimming pool sebab anak-anak request. Tapi ni kat Cameron kot, memang takde kolamlah. Sejukkk bekulah kome dalam swimming pool tu nanti.

Pemandangan dari bilik
Hotel Heritage

Hotel Heritage terletak di Jalan Gereja, Tanah Rata, Cameron Highlands. Tanah Rata ni kawasan puncak yang paling tinggi. Banyak facilities yang dekat di sini. Nak cari kedai makan senang, bank, mart, golf, semua ada dekat-dekat sini. 

Mungkin ni sebabnya office husband ambil keputusan untuk buat team building kat sini. Harga bilik pon berpatutan. Office mate husband nak extend satu malam, hotel charge RM188. Kalau booking online dapat lagi murah.

Di sekitar hotel ini terdapat apartment-apartment yang berpenghuni dan ada juga yang takde penghuni. Sesetengah apartment ni, pemiliknya buat homestay. Siapa yang nak buat family gathering kat apartment bolehlah booking apartment kat sini.

Kedai Makan di Tanah Rata

Pergi mana-mana mesti korang akan mencari tempat makan yang tak jauh dari hotel kan? Di Hotel Heritage tempat makannya tersangat banyaklah pilihan tempat makan yang korang boleh pilih. 

Nak senang dan malas nak fikir banyak nak makan apa korang boleh makan di Marrybrown. Yang nak minum kopi korang boleh ke Starbuck. Bagi penggemar steambot lagilah banyak pilihan. Salah satu kedai yang korang boleh pergi, kedai Taman Apple Cameron. Korang boleh google je. Mesti jumpa.

Time lunch, Marina lunch di Ikhwan Delight. Ikhwan ni banyak sangat cawangan kan? Tak sangka Ikhwan di Cameron ni ada western food. Kat Ipoh takde western food pon. Tempat dia cantik. Selesa nak makan kat sini. Kedainya terletak di hadapan Bank HSBC. Bangunan 2 tingkat. Ikhwan delight ni kat bahagian atas. Banyak menu jugak kat Ikhwan Delight ni. Harga pon berpatutan. 





Facilities

Ini yang Marina nampaklah sepanjang Marina duduk kat Hotel Heritage. Hotel Heritage ada menyediakan gym, mart, playroom, perpustakaan, ruang pool, surau dan dewan.

Antara semua ni Marina guna dia punya playroom. Anak-anak la sibuk ajak pergi playroom. Di situ ada seketul slide, seronok lah diorang main dalam tu. Masa tu budak lain takde. Agak selesa la jugak duduk kat playroom tu. Nak masuk kena tinggalkan kasut di luar. Agak bersihlah playroom dia. Di situ pon ada disediakan bilik toilet dan bilik sinki. TV pon ada disediakan di situ. Sepanjang masa channel cartoon je. Marina layanlah juga cerita cartoon sambil menunggu anak-anak main kat situ.

Bila diorang dah kebosanan, mulalah sel-sel otak berhubung, nak merayap tempat lain. Pergi singgah jap perpustakaan depan playroom tu. Marissa konon-konon rajin nak membaca. Sekali tengok buku-buku kat situ semua bahasa jepun. Hahahaha.

Playroom dia bersih ok. Boleh golek2 atas carpet tu.

Experience di Hotel Heritage

Biasanya Marina kalau ambil hotel, Marina suka ambil bilik yang besar sikit. Anak dara 3 orang, so bila bilik besar, selesa sikitlah nak bergerak. Tapi disebabkan ini husband punya team building dan office dia yang booking kan, bilik dia standard size lah. Bilik yang biasa untuk 2 orang. Agak kecil sikitla untuk kami berlima. Oklah. Masih boleh susun tempat anak-anak nak tidur nanti. Hihihi. Marina duduk di bilik yang katilnya size queen.

Kalau duduk hotel Marina akan tengok toilet dulu. Lepas toilet, Marina tengok iron. Ada ke tidak iron dalam bilik. Malangnya nak iron kena di luar bilik. Iron kena berkongsi dengan beberapa bilik yang lain.

Toilet boleh tahanlah. Lupa plak nak snap gambar toilet. Ada bath tub. Jadilah bath tub kan. Swimming pool takde. Bolehlah diorang berendam dalam bath tub. Nak mandi shower kena masuk dalam bath tub. Takde bilik khas untuk shower. So air akan memercik ke lantai luar, so agak banjir sikit kat lantai. Lantainya lambat kering. Esoknya pon tak kering-kering lagi. Sejuk gedi pijak air di lantai.

Bilik dia ada kipas je, aircond takde. Kiteorang tidur pon tak pasang kipas tau. Sejuk sangat. Masih sejuk juga rupanya di Cameron Highlands ni. Jimat kos hotel-hotel kat Cameron Highlands ni tak perlu pasang dan tak perlu maintain aircond.

Pemandangan dari bilik di Hotel Heritage ni mendamaikan. Cantik je. Pagi-pagi nampak kabus di bukit-bukit. Biliknya ada balkoni. Korang boleh keluar, berdiri di balkoni untuk menghirup udara sejuk. Tapi takde kerusi atau meja yang diletakkan di luar untuk bersantai. 





Pandangan Marina tentang Hotel Heritage

So far Hotel Heritage ni ok je. Selesa. Cumanya bab iron tu kena keluar bilik plak kalau nak menggosok baju.  Lagi satu exhaust fan di toilet. Berfungsi ke idok tak taulah sebab semalaman toilet basah je. 


Orait sampai sini je sharing Marina menginap di Heritage Hotel. Mungkin Marina akan repeat lagi. Nak menikmati lagi udara sejuk di Cameron Highlands. Hehe.
Berapa kali Marina naik Cameron tapi tak pergi-pergi pon Cameron Lavender. Tengok dari luar cerunnya macam sangat tinggi, nak mendaki ke atas takut tak larat, penat. Nak dukung anak lagi. Sekarang anak dah besar, bolehlah masuk Cameron Lavender ni. Anak yang terlebih excited nak masuk.

Sebelum ni pakat tengok Cameron Lavender dari luar je. Tengok dari luar pon dah menarik. Apatah lagi kalau masuk ke dalam. Macam tu la perasaan Marina bila lalu depan Cameron Lavender ni. Bila dah masuk, takdela penat mendaki.

Cameron Lavender
Cameron Lavender ni terletak di Tringkap. Kalau naik dari Ipoh korang akan jumpa Kuala Terla dulu. Terletak 4km dari Kuala Terla. Dia sebelah kanan korang.

Kalau korang naik dari Tapah agak jauh lah nak ke sini. Korang akan jumpa Brinchang dulu. Dia terletak 10km dari Brinchang. Sebelah kiri korang. Kalau korang nak balik hari, sebaiknya korang berjalanlah dulu area Tanah Rata, Brinchang dan Sungai Palas terlebih dahulu sebelum ke Cameron Lavender. Bila nak balik, sebaiknya ikut Simpang Pulai. Lebih dekat sikit daripada nak patah balik ikut Tapah. Pada Marina jalan di Simpang Pulai lebih selesa dan tak banyak selekoh berbanding jalan dari Tapah.

Kawasan Cameron Lavender ni takde lah luas sangat. Jalan pon takdelah penat. Bersih je kawasan dia. Siapa rasa nak fefeling romatik atau artis bolehlah datang sini. Pernah ada buat penggambaran di sini tau.

Tiket Masuk 
Harga tiket masuk ke Cameron Lavender pada tahun 2019.
• Dewasa RM10.00
• Kanak-kanak (5-12tahun) RM7.00

Pada Marina okayla harga dia.

Kaunter tiket

Apa yang ada di Cameron Lavender?

Namanya pon Lavender, of course ada lavender kan? Memang cantik wehhh. Bukan lavender je ada kat sini. Macam-macam jenis rimbunan bunga ada di Cameron Lavender ni antaranya bunga tiga bulan dan bunga matahari. Bunga matahari  dia bukan warna kuning yang biasa kita tengok tu. Bunga dia kecik sikit dan warna-warni.

Marina suka ada satu tempat tu, dia rimbunan pokok, daunnya berjuntai-juntai. Dia bentukkan jadi bumbung, bila kita berjalan di bawah dia, terasa macam kita berjalan di lorong ke wedding garden. Cantik sangat.

Di Cameron Lavender juga ada istana warna purple yang besar. Korang boleh masuk dan naik ke atas untuk tengok pemandangan di bawah dari atas. Anak-anak mesti suka, rasa seolah-olah seperti ala-ala princess gitu.

Apa yang korang boleh buat di Cameron Lavender?
• Cafe
Korang boleh menikmati kek dan minum coffee di sini sambil menikmati pemandangan di Cameron Lavender.

• Kedai souvenir
Untuk kenang-kenangan, magnet fridge yang bertemakan Cameron Lavender ada dijual di sini. Selain magnet fridge, keychain, teddy bear pon ada jual di sini. Marina rembat magnet fridge dia seketul.

• Gerai-gerai jualan
Terdapat pelbagai gerai jualan ada di sini. Ada yang menjual baju, strawberi, corn in cup pon ada.

• Strawberi
Di sini pon ada strawberi tau. Tapi kawasan dia tak sebesar taman strawberi yang lain. Korang boleh petik strawberi sendiri di sini. Tapi perlu bayarlah.

• Petik bunga
Pada yang suka bunga warna-warni dan nak berikan jambangan bunga pada yang tersayang selain bunga rose, korang boleh pilih dan petik sendiri bunga kat sini. Tapi sekuntum tu Marina tak sure plak berapa RM.

• Ais krim
Ini yang paling pengunjung suka. Menikmati aiskrim di Cameron Lavender. Marina tak makan pon aiskrim kat sini

• Perkhidmatan jurugambar
Di sini ada menyediakan perkhidmatan jurugambar bagi korang yang nak capture gambar bersama keluarga. Tapi caj nye Marina tak tahu berapa dia caj sekeping.

• Kedai supermarket
Ada juga supermarket di sini. Kot tiba-tiba anak nak keropok, air, gula-gula ke takyah cari supermarket lain dah memandangkan Cameron Lavender ni agak jauh dari pekan yang ada supermarket.

Informasi yang perlu korang tahu tentang Cameron Lavender
• Tak boleh bawa stroller masuk ke dalam. Dalam istana tu bertangga, macam mana agaknya korang nak bawa stroller ke dalam. Cameron Lavender ni pon tak begitu luas. Simpan je stroller anak korang dalam kereta.

•  Dinasihatkan berjalan-jalanlah menikmati pemandangan di dalam Cameron Lavender sepuas-puasnya. Berbaloi sikit dengan harga tiket yang korang bayar.

• Seeloknya standby sweater. Korang pin sedia maklum Cameron Highlands ni atas bukit, kerap hujan. Selepas hujan pon masih terasa sejuk sehingga ke tulang.

Sampai sini je lah Marina sharing pasal Cameron Lavender dengan korang.

Pada korang yang suka ambil gambar, Marina suggest tempat ni. Banyak port-port menarik korang boleh capture gambar kat sini.

Marina share sedikit video dan gambar semasa Marina gi melawat Cameron Lavender. Selamat mencuci mata.



Tempat paling Marina suka. Macam jalan kat aisle wedding garden