Assalamualaikum. Hai.

Peningkan nak pilih Pra-sekolah untuk anak. Awam atau swasta menjadi pilihan korang? Marina pon sama, pening. Yang awam banyak pilihan, yang swasta pon sama. Pra-sekolah mana nak pilih ni?

Marina share tips ni berdasarkan pengalaman Marina sendiri. Banyak aspek yang Marina pertimbangkan bagi memilih pra-sekolah untuk anak. 5 perkara ni yang Marina tengok untuk memilih pra-sekolah untuk anak Marina. Yang no. 5 tu paling penting.

1. Waktu Persekolahan

First thing first, waktu persekolahan pra-sekolah tersebut Marina akan tengok. Sebagai ibu yang bekerjaya, Marina akan mencari pra-sekolah yang boleh mengikut time Marina bekerja. 

Syukur Marina kerja waktu pejabat, mostly pra-sekolah mengikut waktu pejabat. Tetapi untuk pra-sekolah awam biasanya separuh hari iaitu waktu operasinya sehingga jam 12 tengahari. Sebelah petangnya terpaksa hantar pada pengasuh atau taska yang menawarkan mengasuh budak berumur 5 dan 6 tahun.

Marina prefer pra-sekolah sampai ke petang sebabnya nak ulang-alik ambil anak, agak jauh. Nak bawa anak pergi lunch, hantar ke pengasuh atau taska, agak mengambil masa.

Ada juga parents yang menggunakan perkhidmatan transit. Ambil anak dari pra-sekolah, hantar ke taska atau pengasuh. Yang ni Marina tak harap sangat. Marina kenal anak-anak macam mana, so Marina pilih pra-sekolah sampai ke petang.

2. Latar Belakang Pra-Sekolah

● Selidik latar belakang sekolah. Macam mana pencapaian sekolah tu.(yang ni boleh tanya pengalaman kawan-kawan atau jiran yang pernah hantar ke pra-sekolah tersebut).

● Datang terus ke Pra-sekolah tersebut untuk dapatkan info yang diperlukan seperti kelayakan umur, silibus, aktiviti

3. Lokasi

Penting hantar anak ke pra-sekolah sama ada yang berdekatan dengan rumah atau pejabat tempat kita bekerja. Bila nak hantar dan ambil anak ke pra-sekolah senang, satu jalan. Jimat minyak dan tak terkejar-kejar bila nak menghantar atau mengambil anak dari pra-sekolah.

Marina juga tengok kawasan persekitaran pra-sekolah tersebut. Senang nak drop anak-anak, keselesaan dan terurus. Kalau luaran nampak tak terurus, yang dalaman bagaimana la agaknye kan?

4. Perbelanjaan

Paling penting yang perlu diambilkira adalah perbelanjaan untuk ke pra-sekolah. Ini ikut kemampuan ibu bapa itu sendiri. Ibu bapa perlu mendapatkan informasi secara terperinci daripada pihak pra-sekolah mengenai yuran, peralatan yang perlu dibeli dan sebagainya.

Marina pada awalnya agak terkejut jugak masa hantar anak masuk ke pra-sekolah. Ingatkan yuran pada awal kemasukan dah selesai dan tiada lagi yuran yang dikenakan. Rupanya yuran pada awal kemasukan tu hanya untuk semester pertama. Ada pulak semester kedua dan dikenakan yuran buku latihan pulak. Tapi yuran semester kedua tak semahal semester pertama la.

Contoh, semester pertama yuran RM300 untuk buku latihan, buku bacaan, baju dan lain-lain yang ni tak termasuk yuran bulanan. Selepas tu, bulan 6, masuk semester kedua kena bayar lagi RM200 untuk silibus semester kedua pulak. Yang ni pon belum masuk yuran bulanan.

Ni baru yuran, belum lagi kira aktiviti yang pra-sekolah buat. Macam contoh, konvo, kena beli baju, kena bayar yuran konvo lagi.

5. Perkembangan Anak

Ok. Yang ni ada yang Marina dengar dari ibu bapa yang lain, ada sesetengah pra-sekolah tak kiralah yang awam atau swasta.
● Anak belajar Iqra 1, setahun di pra-sekolah tak naik-naik ke Iqra 2.
● Tukang masak lagi bersemangat mengajar anak-anak membaca berbanding cikgu
● Dah nak abis 6 tahun masih tak pandai lagi membaca

Macam mana nak tahu pra-sekolah mana yang bagus dengan anak? Kena try and adjust. Rasa tak nampak perkembangan anak di pra-sekolah yang korang hantar, silalah ambil tindakan. Jangan menunggu sampai habis anak belajar di pra-sekolah, baru nak ungkit isu.

Tips untuk Ibu Bapa
● Selalulah berbincang dengan cikgu di sekolah anak-anak untuk masa depan anak.
● Jangan kita letak 100% pada cikgu sekolah sahaja.
● Kita sebagai ibu bapa pon perlu mendorong anak-anak. Pantau perkembangan anak-anak.


Sampai sini je perkongsian Marina. Semoga dapat membantu ibu bapa di luar sana membuat pilihan yang tepat.
Hai.

13 Oktober lepas, Marina berpeluang untuk join program #sunwayforgood yang dianjurkan oleh Kumpulan Sunway.

Program Deepavali Cheer Program 2019 ini bertujuan untuk memberi keceriaan kepada komuniti-komuniti B40 yang bakal menyambut perayaan Deepavali serta menekankan kepentingan pendidikan kepada semua murid-murid. Seramai 900 pelajar dari pelbagai sekolah yang terlibat.

Program Lawatan Sambil Belajar di Lost World of Tambun

Sempena sambutan Deepavali pada kali ini, Kumpulan Sunway telah menganjurkan program lawatan sambil belajar kepada 160 pelajar dari 4 sekolah iaitu  SKJ(T) Klebang, SJK(T) Ladang Chemor, SKJ(T) Kg Simee dan SJK(T) Ladang Strathisla.

Aktiviti dimulakan dengan bersarapan di Lost World of Tambun. Selepas bersarapan, pelajar-pelajar dibawa melawat di Petting Zoo dan melakukan aktiviti membina terrarium.




Program diteruskan di Malayana Ballroom, Lost World of Tambun Hotel iaitu ucapan dari Wong Wan Wooi, Pengarah Eksekutif Sunway City Ipoh seterusnya ucapan dari YB Sivanesan Achalingam, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia Negeri.

Wong Wan Wooi, Pengarah Eksekutif Sunway City Ipoh

YB Sivanesan Achalingam, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia Negeri

Pelajar juga berpeluang menikmati makanan yang lazat. Pihak Sunway juga turut mengagihkan barangan keperluan pelajar seperti beg sekolah, alat-alat tulis, makanan dan minuman, vitamin, ubat gigi dan sabun mesra alam daripada Sunway Hotels & Resorts.





Inisiatif Kembali ke Sekolah

Kumpulan Sunway juga akan meneruskan program #sunwayforgood Deepavali Cheer dengan mengagihkan barangan keperluan kepada baki 740 pelajar pada 14 Oktober di SJK(T) Klebang, SJK(T) Kg Simee dan SKJ(T) Ladang Chemor.

Seronok pelajar-pelajar ni menerima beg sekolah dan keperluan yang lain
Program R.E.A.D 

Kumpulan Sunway akan memperkenalkan program Sunway R.E.A.D (Reading Enhances Aspirational and Drive) yang bertujuan untuk membantu menambahbaik kemudahan perpustakaan di SJK(T) Klebang.

Program "ICT Literacy Aid"

Kumpulan Sunway juga dalam proses untuk menjalankan program "ICT Literacy Aid" pada tahun hadapan yang bertujuan untuk membantu pelajar meningkatkan prestasi akademik mereka.

Video Deepavali 

Sempena coming soon Deepavali ini, video Deepavali dari Kumpulan Sunway juga ditayangkan semasa program ini. Video ini memaparkan kepentingan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia, dab bagaimana kita dapat menghargai keunikan dan perbezaan budaya kita. Marina ada selitkan sikit video Deepavali dalam video kat bawah ni.


Marina berharap agar usaha murni seperti ini dapat diteruskan oleh mana-mana badan untuk mereka yang memerlukan. Kalau bukan dari segi wang ringgit, beri sokongan moral pada mereka pon dapat membantu mereka.






FB :  Sunway Group

Hai.

Setuju tak dengan Marina, hanya orang yang mengalami masalah jeragat sahaja yang faham macam mana perasaannya kan? Dah cuba macam-macam cara, cara tradisional, cuba pelbagai produk di pasaran, di farmasi tapi masih menemui jalan buntu.

Marina ni dulu zaman anak dara, seriusly talk tak jaga muka sangat. Percaya tak, Marina hanya guna pencuci muka sahaja untuk penjagaan wajah. Toner, scrub, serum, masker Marina tak rajin nak pakai.

Bila dah naik bintik hitam kat muka, barulah gigih merajinkan diri membuat segala tok nenek tips untuk hilangkan jeragat.

Marina pernah guna lemon dan madu jadikan masker untuk hilangkan jeragat. Pedih jugak kulit muka ni. Tapi tak pudar-pudar. Dan agak leceh jugakla nak guna cara tradisional.


  1. Marina diperkenalkan dengan produk Murad Rapid Age Spot Correcting Serum ni. Marina cuba dalam 3 minggu. Ni betul-betul, tak tipu, minggu yang pertama pon Marina dah nampak bintik hitam kat muka Marina ni makin pudar. Hepiii tu toksah cakapla. Setelah sekian lama bintik hitam tu bertapak kat muka dah makin pudar, tak hepi lagi ke?



MURAD-Rapid Age Spot Correcting Serum

Serum yang telah terbukti oleh klinik, dapat mengurangkan bintik hitam, bintik tua dan hiperpigmentasi dengan alternatif hydroquinone dalam masa seminggu!

Murad Rapid Age Spot Correcting Serum sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. Kulit normal, berminyak, kering atau kombinasi.

Korang tak perlu risau sebab produk Murad ni tiada Gluten, Parabens, Phthalates atau Hydroquinone. Gunalah Murad tanpa kerisauan.

Sebotol Murad ni 30ml
Harga sebotol RM448.00

Mahal? Memang rasa mahal tapi Marina dah guna sebulan pon tak abih-abih lagi. Berbaloi la kan? Yang penting berkesan!



Fungsi 
Penuaan
● Kulit kusam
● Garis halus
● Kulit berkedut
● Tona kulit tak sekata

Cara Guna
Guna pada waktu pagi dan malam setiap hari.
1. Lepas cuci muka, sapu Murad Rapid Age Spot Correcting Serum di muka, tengkuk dan dada.
2. Jika kulit terasa pedih, stop guna.


Korang berminat nak cuba Murad Rapid Age Spot Correcting Serum
Website : www.murad.com.my
Assalamualaikum. Hai.

Hari tu Marina pegi event Mercu Aspirasi Keusahawanan Bumiputera yang dianjurkan oleh pihak MARA. Event ni berlangsung selama 3 hari. Bermula 13-15 September 2019 di RTC, Gopeng, Perak.

Marina pergi event tu hari Sabtu 14 September. Bermacam-macam aktviti yang dijalankan di sana. Antaranya, pameran produk usahawan, seminar, e-sport pon ada.

Bermacam-macam pameran produk dan perniagaan dari pelbagai syarikat dipamerkan di sini seperti produk makanan, servis seperti spa, syarikat percetakan dan juga booth-booth dari IPTA/IPTS.


ANH Smart Venture Sdn. Bhd.

ANH Smart Venture Sdn. Bhd. ini merupakan syarikat yang khusus dalam pelbagai barang seperti t-shirt, baju korporat, topi, cawan dan menerima tempahan untuk membuat cenderahati. Syarikat ini bertapak di Penang dan telah wujud sejak tahun 2003.

ANH juga menyediakan perkhidmatan percetakan seperti 'Heat Press', 'HD Print' dan 'silk screen'.

Pelancaran Program Dropship 

Pada hari tersebut, syarikat ANH Smart Venture Sdn. Bhd. mengadakan pelancaran buat pertama kalinya untuk program dropship yang dirasmikan oleh Encik Mohd Azhar B Muhammad Azam, Pengarah Urusan ANH SMART VENTURE SDN BHD, Encik Lukman Hakim, Pengarah MARA Cawangan Pulau Pinang, Encik Shahzulmizan, Penolong Pengarah MARA Cawangan Pulau Pinang dan Encik Baharuddin, Ketua PUSMA Pulau Pinang.

Untuk surirumah, pelajar, atau sesiapa sahaja yang berminat untuk mencari pendapatan yang tak perlu mengeluarkan modal, boleh menyertai program dropship di bawah syarikat ANH Smart Venture Sdn. Bhd. ini.



Sesi soal jawab oleh Encik Fazlu Muhyudin bin Syed Ibramsa, Project Manager ANH Smart Ventute Sd. Bhd.


Manfaat join program dropship ANH Smart Venture

Yang bestnye kalau join dropship ni, nak beli untuk sendiri pon boleh. Tiada pembelian minima. Apa manfaat yang korang dapat jika menyertai program dropship ANH Smart Venture Sdn. Bhd.:

1. Tak perlu post barang
2. Tak perlu modal untuk restock
3. Bonus kepada dropship yang buat sales paling tinggi
4. Feedback customer diberi
5. Urusan postage semua diuruskan oleh ANH Smart Venture
6. Margin keuntungan yang besar
7. Training marketing dan product knowledge disediakan

Majlis Pelancaran Dropship

Masa event ni Marina dapat gift dari ANH Smart Venture berupa T-shirt beserta logo blog Marina. Print on the spot tau. Menurut En. Fazlu 30 minit je untuk siapkan printed logo ni.

Logo blog Marina sedang dicetak di tshirt



Katalog juga diberi di dalam goodies bag ni. Serius harga item dia murah-murah. Seperti contoh non woven bag ni satu item ni RM1.30 je. Kalau korang nak jual pada kawan-kawan ofis, jiran, kolej, kelas pon mudah.


Marina dah join. Korang bila lagi? Tak payah keluar modal, tapi dapat duit. Siapa taknak kan?

Taknak join dropship tapi berminat nak dapatkan items sebagai kenangan dengan harga yang murah? Korang boleh order di ANH Smart Venture


Makluman lanjut mengenai background ANH Smart Venture Sdn. Bhd. http://www.anhshop2u.com.my

Nak join dropship boleh refer sini: https://www.anhshop2u.com
Assalamualaikum. Hai.

Korang pemain tegar Mobile Legend atau PubG? Fon sediada bateri cepat kongg? Fon overheat? Bila cas, bateri fon lambat full? Ini jawapan untuk korang.

Pelancaran Realme 5 dan Realme 5 Pro

Pada 3 Oktober 2019 yang lepas di Ex8 Event Venue & Space, Realme Malaysia telah secara rasminya melancarkan telefon pintar quad kameranya yang pertama iaitu Realme 5 dan Realme 5 Pro, dilengkapi dengan Qualcomm Snapdragon 665 dan 712.

Realme 5 dan Realme 5 Pro telah dilancarkan oleh Mr. Hunter Wang, CEO of Realme Malaysia, Ms. Tiffany Teh, Brand Manager of realme Malaysia, Mr. KC Har, Product Manager of Realme Malaysia and Mr. Yoo Seung Hoon, Vice President of Lazada Malaysia,

Maskot Realme paling hujung kanan dan hujung kiri

Menarik Mengenai Realme

Realme telah ditbuhkan secara rasmi pada 4 Mei 2018 di mana pengasasnya Sky Li, bersama sekumpulan anak muda yang berpengalaman dalam industri telefon pintar. Seiring dengan tagline  'Dare to Leap', Realme merupakan sebuah jenama teknologi yang khusus dalam menyediakan telefon pintar berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan.

Realme telah diangkat sebagai salah satu jenama Global TOP 10 Smartphones bagi suku kedua (Q2) tahun 2019 dengan pengguna berdaftar mencapat 10 juta dalam tempoh hanya setahun, menjadikannya jenama paling pesat berkembang.

Realme juga telah berkembang secara global ke lebih 20 buah negaraseperti China, India, Asia Tenggara, Eropah, Rusia, Pakistan, Afrika dan Mesir.

Aktiviti sebelum pelancaran

Sebelum pelancaran rasmi, pelbagai aktiviti menarik diadakan di situ. Game arcade diletakkan di situ dan yang hadir berpeluang bawa pulang hadiah. Refreshment pon ada disediakan.

Nampak tak mesin ada pickahu tu? Dahla main free. Kalau menang dapatla bawak balik pikachu. Marina nak main pon tak sempat. Ramai beno. 
Game Arcade


Marina sempatla bergambar dengan maskot dia.

Semasa masuk ke tempat pelancaran, kami diminta untuk memilih team. Team A atau Team B sebab semasa pelancaran tersebut akan buat game. Masa diminta untuk pilih team, tak tahu pon siapa team A, siapa team B. Marina pilih team A.

Pelancaran dimulakan dengan tayangan video 'Dare to Leap' dan tarian. Kemudian sesi perkenalan jenama Realme dan seterusnya mengumumkan harga Realme 5 dan Realme 5 Pro.






Ingatkan main game apala. Rupanya ada battle Mobile Legend. Team A under Mr. KC Har manakala team B under Ms. Tiffany Teh. Kami jadi penonton je. Pemain Mobile Legend pon turut hadir di Majlis pelancaran ni. Yang Marina ingat nama timangan diorang Arab dan Hyhy.



Dan pemenangnya adalah Team A. Dapatla free tiket dari MBO Cinema. Bolehla layan citer Maleficient nanti. Hehe.

Goodies berupa Topi fisherman. Ada dapat yang lain dan free tiket Movie untuk Team A

Realme 5 - Quad Camera PowerHero

● Dilengkapi dengan Snapdragon AIE iaitu enjin Qualcomm AI generasi ketiga berdasarkan cip pemprosesan 11nm octa-core yang beroperasi pada kelajuan jam 2.0GHz seiring dengan prestasi permainan yang dipertingkatkan.
● Didapati dalam dua warna baru - Crystal Blue dan Crystal Purple
● Mempunyai paparan 6.5 inci Full HD+
● Audio dan video berkualiti tinggi
● Rekabentuk diamond-cut dan sentuhan hologram memberikan ilusi tesktur 3 dimensi
● Quad kamera AI - 119° sudut ultra-lebar (8MP), kamera utama (12MP), lensa potret (2MP) dan lensa ultra makro (2MP), serta AI kamera hadapan (13MP).
● Bateri 5000 mAh
● Sistem operasi ColorOS 6.0 berdasarkan android 9.0 Pie
Harga Realme 5, 3GB RAM+64GB ROM RM599
Harga Realme 5, 4G RAM+128GB ROM RM799

Realme 5 - Quad Camera SpeedMaster
● Snapdragon 712 AIE, dengan CPU berkelajuan 2.3GHz yang juga dikenali sebagai enjin AI generasi ketiga yang membantu mempercepat pengkomputeran AI bersama GPU Qualcomm Andreno 616
● Didapati dalam dua warna - Crystal Green dan Sparkling Blue
● Quad Kamera, realm 5 Pro dilengkapi 119° lensa sudut ultra lebar (8MP), 48MP kamera utama Sony IMX 586, lensa potret (2MP) dan lensa ultra makro (2MP).
● Kamera depan Sony IMX471 AI 16MP
● Paparan skrin 6.3 inci FHD+ dewdrop
● Warna hologram nanometer dengan tekstur visual berlapis pada penutup belakangnya
● Dilengkapi dengan set 20W VOOC Flash Charge 3.0
Harga Realme 5 Pr, 8GB RAM+128GB ROM RM1099



Untuk maklumat lanjut berhubung jualan online di platform Lazada korang boleh ke : website http://bit.ly/realme5remind

Untuk mengtahui lokasi kedai realme berhampiran korang, boleh ke website : https://realmemalaysia.ucraft.net/


Are you 'Dare to Leap?'