Dah ada perancangan musim cuti sekolah yang akan datang ni? Biarkan Barbie dan Hot Wheels menceriakan percutian sekolah anak-anak korang di Lost World of Tambun!

Korang berani cabar diri melakukan sesuatu yang korang tak pernah buat tak? Bersedialah untuk mencabar diri sendiri melakukan apa saja pada musim cuti sekolah ni!

Pada 11 November yang lepas, Marina berkesempatan menghadiri ke pelancaran 'Awesome Holiday - Time to Play' di Lost World of Tambun.

Lost World of Tambun merupakan taman tema yang pertama bekerjasama dengan Hot Wheels dan Barbie untuk menjadikan percutian sekolah ini menjadi lebih menarik! Marina gerenti bukan anak-anak korang je yang akan teruja, mak kepada anak-anak pon teruja! Hehehe.

Korang dulu masa kecik-kecik pernah main Barbie Doll? Nak mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak ribena korang dulu, boleh lah datang dan enjoy bersama Barbie dan Hot Wheels pada musim cuti sekolah, 23 November sehingga 31 Disember ini.

Real macam Barbie kan?




Nantikan 23 November ini sehingga 31 Disember!

Barbie - "You Can Do Anything"
Pada tahun ini, Mattel mengumumkan jelajah Barbie "You Can Be Anything" sempena 60 tahun memberikan inspirasi tanpa batasan kepada setiap gadis.

Para pengunjung yang akan berkunjung ke Lost World of Tambun bermula pada 23 November ini akan berpeluang mengambil gambar di rumah impian Barbie. Mereka juga boleh menjadi ala-ala Barbie di mana almari dan meja solek Barbie juga akan disediakan untuk anak-anak korang bermain. Silap-silap korang yang over melayan Barbie kat situ. Korang dan anak-anak jugak berpeluang "Meet and Greet" serta minum petang bersama Barbie tau!

Tapi jangan jeles, Marina dah jumpa Barbie ALIVE dulu daripada korang tau! Sebijik tau suara Barbie seperti penyanyi Aqua lagu Barbie Girl tu. Serius rasa teruja jumpa Barbie.

"Selama 60 tahun, Barbie adalah gadis yang berjaya, memberi inspirasi kepada pelbagai generasi untuk menpercayai dan memberikan mereka dengan pelbagai pilihan. Lebih daripada 200 kerjaya, bertanding sebanyak 6 kali untuk presiden dan angkasawati pertama ke Bulan sebelum Neil Amstrong, Barbie terus berkembang menjadi contoh moden serta releven untuk semua peringkat umur." kata Lisa McKnight, Pengurus Besar dan Naib Presiden Kanan Barbie.

I'm a Barbie girl, in the Barbie world,
Life in plastic, its fantastic
You can brush my, undress me everywhere
Imagination, life is your creation

Ikut nyanyi ke tu?


Hot Wheels - Challenge Accepted
Lost World of Tambun membina trek lumba untuk Hot Wheels untuk peminat Hot Wheels. Kanak-kanak boleh bermain dan berlumba bersama rakan-rakan di trek setiap hari. Korang juga boleh melawati zon Challenge Accepted dan menonton perlumbaan terakhir yang diadakan jam 4 petang setiap hari dan berpeluang memenangi hadiah premium dari Hot Wheels.

"Hot Wheels telah menyemarakkan semangat pencabar dalam generasi kanak-kanak selama lebih daripada 50 tahun, dan kini kami memperjuang belia dalam pelbagai sukan yang menguji kemampuan ke tahap maksimum dan memperbaiki kemahiran mereka," kata Ricardo Briceno, Pengarah Kanan Hot Wheels Global Pemasaran Jenama di Mattel.

Husband Marina pon collecter Hot Wheels. Satu kereta yang dia beli pon RM10. Sayang kemain ngan kereta Hot Wheels nya. Tapi kalau mengikut collecternya kalau tak bukak card dia boleh jual balik dengan harga yang mahal. Ikut jenis kereta yang mendapat tempat di kalangan collecter la. Marina pon tak tahu kenapa satu-satu kereta tu mahal. Husband siap beli display lagi. 



Pelancaran Kolaborasi Bersama Mattel
Sempena meraikan pelancaran kolaborasi bersama Mattel, Barbie dan Hot Wheels akan berlangsung di Lost World of Tambun dari 23 November sehingga 31 Disember. Pengunjung akan mendapat akses ke acara eksklusif ini pada RM77 (MYKad rate) dan akan mendapat barangan premium percuma untuk 3 tiket dan ke atas bagi setiap transaksi di mana ia terhad kepada 4000 unit sahaja.

"Barbie dan Hot Wheels adalah dua jenama mainan yang paling ikonik di dunia dengan peminat setia mereka sendiri dan gabungan kedua-dua jenama ini bagi kempen 'Awesome Holiday, Time To Play'. Setiap tahun, ketika cuti sekolah taman tema kami menjadi lokasi percutian yang ideal untuk keluarga menikmati percutian yang menggembirakan dan memuaskan. Kerjasama dengan kedua-dua jenama yang paling dikenali ini bersama dengan taman tema kami dijamin merupakan percutian yang sempurna untuk semua peringkat umur," kata Nurul Nuzairi, Pengurus Besar Lost World of Tambun.

Teruja tak?


Jangan lupa Redeem Merchandise korang 

Aktiviti Malam di Lost World of Tambun
Aktiviti di Lost World of Tambun tidak terhenti pada waktu siang sahaja. LWOT juga menjanjikan aktiviti yang menarik pada waktu malam buat pengunjungnya.

Antara aktiviti yang korang boleh enjoy pada malam di LWOT adalah menghayati Luminious Forest. Hutan yang penuh dengan magical. Korang takkan sangka di sini terdapat hutan yang cantik, penuh dengan lampu-lampu yang menarik. Korang juga akan menikmati pengalaman menyusuri air di dalam Luminious Forest ni.



Selain dari Luminous Forest, part ni part yang paling Marina suka, Flaming Percussion. Korang akan berasa amaze sangat tengok pertunjukan api ni. Marina setiap kali pergi LWOT mesti tak lepas peluang tengok Flaming Percussion ni. Orang yang dikatakan Penjaga Luminous Forest ini, yang makan api ni, orang Malaysia. Rasa bangga orang Malaysia boleh buat pertunjukan api yang amazing sangat.


Marina share sikit video semasa launching dan aktiviti yang Marina explore di Lost World of Tambun. Sikit je la ye. Nak rasa kehangatan dan keseronokannya kena la datang Lost World of Tambun.


Untuk maklumat mengenai Lost World of Tambun, korang boleh ke website diorang,

Website : sunwaylostworldoftambun.com
Korang ada buat simpanan untuk anak-anak? Marina ada buka akaun untuk anak-anak di ASB supaya besar nanti diorang ada simpanan untuk kegunaan diorang. Ada rezeki, anak-anak dapat sambung Ijazah, dah ada simpanan. Tak perlu buat pinjaman.

Zaman belajar dulu, Marina buat pinjaman untuk tampung kos pembelajaran. Alhamdulillah rezeki dapat kerja dan boleh bayar balik pinjaman tapi jenuhla nak perabihkan hutang.

Marina percaya ramai yang sedia maklum, zakat perlu dilaksanakan terhadap diri kita sendiri. Tetapi mungkin ada di antara kita terlupa atau tidak tahu, zakat juga perlu dilaksanakan bukan kepada diri kita sendiri sahaja malahan SETIAP INDIVIDU perlu melaksanakan zakat termasuklah kanak-kanak. Yang Marina maksudkan zakat di sini adalah zakat harta.

Bila dah buat simpanan untuk anak-anak, ibu bapa perlu tahu, wang yang disimpan untuk anak-anak itu jika melebihi daripada jumlah yang sepatutnya, zakat perlu dibayar. Adalah menjadi tanggungjawab sebagai ibu bapa atau penjaga anak-anak untuk tunaikan zakat.

Bukan kanak-kanak sahaja yang mempunyai harta dikenakan zakat. Individu seperti anak yatim, orang yang tidak waras yang mempunyai harta juga perlu melaksanakan zakat harta ini.  Mungkin antara kita yang terlepas pandang bab zakat harta ini. Tapi inilah rukun Islam yang wajib kita tunaikan.

Individu yang mempunyai simpanan harta dan memenuhi syarat untuk dikenakan zakat adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk menunaikan zakat harta.

Pernah tak dengar ada yang berpesan, "Jangan lupa bayar zakat, nanti tak berkat duit tu".

Berzakat merupakan salah satu cara untuk membersihkan harta dan tanda syukur kita kepada Allah SWT. Orang yang mengeluarkan zakat di jalan Allah SWT, akan memperoleh keberkatan dalam kehidupannya.

Bagaimana mereka yang boleh dikatakan tidak berupaya untuk menguruskan harta hendak membayar zakat sendiri? Di sinilah wujudnya inisiatif yang dilaksanakan oleh Lembaga Zakat Selangor yang dikenali sebagai "Zakat@FAMILY".



Syarat-syarat Zakat
Mereka yang memenuhi syarat-syarat ini, perlulah melaksanakan tanggungjawab untuk berzakat.
1. Islam
2. Pemilikan Sempurna
3. Cukup Nisab
4. Cukup Haul
5. Harta yang berkembang

Maksudnya di sini setiap individu yang beragama Islam sama ada kanak-kanak, orang kurang upaya, orang kurang waras, anak yatim, anak tidak sah taraf, anak angkat, perlu membayar zakat harta apabila harta yang diwarisi mereka merupakan pemilikan sempurna, cukup nisab (harta melebihi daripada jumlah yang dikenakan zakat harta), cukup haul (dah setahun pemilikan kekal harta zakat) dan harta yang berkembang.

Zakat@FAMILY
Zakat@FAMILY adalah merupakan satu inisiatif yang dilaksanakan oleh Lembaga Zakat Selangor untuk memberi kesedaran atau peringatan kepada ibu bapa, penjaga atau wali supaya melaksanakan tanggungjawab mereka terhadap setiap individu di bawah tanggunggan atau jagaan mereka.

Latar Belakang Zakat@FAMILY
1. Pensyariatan zakat adalah satu daripada ciri-ciri yang disyariatkan oleh Allah SWT untuk membentuk peribadi manusia sesuai dengan pra-syarat kebahagiaan sesebuah keluarga dan masyarakat yang harmoni mahupun sebagai individu yang menyanjungi kebahagiaan dalam kehidupan ini.

2. Zakat adalah salah satu fardhu dalam Rukun Islam yang lima. Sesiapa yang mengingkari akan kefardhuan zakat adalah kafir dengan ijma' sebagaimana pendapat Ibn al Sobagh. Menegah daripada keluar menunaikan zakat boleh diperangi oleh ittifaq para sahabat sehingga mereka menunaikan hak allah SWT kepadaNya.

3. LZS cuba mengorak langkah dengan mengadakan kempen taksiran dan bayaran zakat oleh ketua keluarga, penjaga atau wali yang masih di bawah tanggungan mereka.

4. Perkara ini adalah merupakan salah satu inisiatif Divisyen Kutipan di dalam meningkatkan lagi kutipan zakat serta dakwah dan hebahan maklumat zakat di Selangor.

Objektif Zakat@FAMILY

1. Memupuk kesedaran ke atas setiap ketua keluarga, penjaga atau wali agar dapat melaksanakan tanggungjawab memastikan taksiran dan bayaran zakat ke atas individu yang berada di bawah tanggungan atau jagaan mereka.

2. Menyebar luas dakwah zakat kepada umat Islam di kawasan sekitar dan seluruh Selangor.

3. Memastikan setiap individu dalam sebuah keluarga Muslim di Selangor dapat menunaikan kewajipan zakat ke atas harta yang mereka miliki selaras dengan kewajipan zakat yang bergantung kepada harta yang dimiliki dan bukannya kepada status umur atau kewarasan pemilik harta (akil baligh atau mukallaf).

Kaedah dan Tanggungjawab : Zakat@Family
1. Ketua keluarga atau penjaga perlu memastikan setiap individu di bawah tanggungan atau jagaan mengisi dan melengkapkan borang taksiran zakat individu (i-touch) untuk:
i. Diri sendiri
ii. Pasangan
iii. Tanggungan
iv. Individu di bawah jagaan

2. Setelah membuat taksiran untuk diri, pasangan, tanggungan atau jagaan, ketua keluarga atau penjaga akan mengisi borang "Zakat@FAMILY".

3. Setelah mengetahui kelayakan kewajipan zakat dan jumlah zakat bagi setiap ahli keluarga atau penjaga, pelanggan perlu memastikan pembayaran zakat diselesaikan untuk diri sendiri, pasangan, tanggungan atau individu di bawah jagaannya.

4. Panduan Pemilik Harta, Tanggugjawab Taksiran dan Tanggungjawab Pembayaran "Zakat@FAMILY" adalah seperti berikut:

5. Jenis-jenis harta yang terlibat bagi pentaksiran dan pembayaran "Zakat@FAMILY" adalah seperti berikut:


Korang dah tahu kan sekarang? Haaa cuba kira simpanan untuk individu di bawah tanggunggan dan jagaan korang. Memenuhi syarat tak?



Untuk makluman lebih lanjut mengenai zakat harta, syarat-syarat zakat, Zakat@FAMILY dan lain-lain yang berkaitan, korang boleh ke sosial media Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Website: 
Masa Marina awal-awal sampai di Heritage Hotel, rasa biasa-biasa je, tak sejuk sangat dan tak panas. Angin sepoi-sepoi je. Marina sampai hotel dalam pukul 12 tengahari.

Marina ke sini sebab ikut husband pergi team building. Syiokkk betullah team building buat kat Cameron kan.

Kalau nak booking hotel, biasa Marina akan cari yang ada swimming pool sebab anak-anak request. Tapi ni kat Cameron kot, memang takde kolamlah. Sejukkk bekulah kome dalam swimming pool tu nanti.

Pemandangan dari bilik
Hotel Heritage

Hotel Heritage terletak di Jalan Gereja, Tanah Rata, Cameron Highlands. Tanah Rata ni kawasan puncak yang paling tinggi. Banyak facilities yang dekat di sini. Nak cari kedai makan senang, bank, mart, golf, semua ada dekat-dekat sini. 

Mungkin ni sebabnya office husband ambil keputusan untuk buat team building kat sini. Harga bilik pon berpatutan. Office mate husband nak extend satu malam, hotel charge RM188. Kalau booking online dapat lagi murah.

Di sekitar hotel ini terdapat apartment-apartment yang berpenghuni dan ada juga yang takde penghuni. Sesetengah apartment ni, pemiliknya buat homestay. Siapa yang nak buat family gathering kat apartment bolehlah booking apartment kat sini.

Kedai Makan di Tanah Rata

Pergi mana-mana mesti korang akan mencari tempat makan yang tak jauh dari hotel kan? Di Hotel Heritage tempat makannya tersangat banyaklah pilihan tempat makan yang korang boleh pilih. 

Nak senang dan malas nak fikir banyak nak makan apa korang boleh makan di Marrybrown. Yang nak minum kopi korang boleh ke Starbuck. Bagi penggemar steambot lagilah banyak pilihan. Salah satu kedai yang korang boleh pergi, kedai Taman Apple Cameron. Korang boleh google je. Mesti jumpa.

Time lunch, Marina lunch di Ikhwan Delight. Ikhwan ni banyak sangat cawangan kan? Tak sangka Ikhwan di Cameron ni ada western food. Kat Ipoh takde western food pon. Tempat dia cantik. Selesa nak makan kat sini. Kedainya terletak di hadapan Bank HSBC. Bangunan 2 tingkat. Ikhwan delight ni kat bahagian atas. Banyak menu jugak kat Ikhwan Delight ni. Harga pon berpatutan. 





Facilities

Ini yang Marina nampaklah sepanjang Marina duduk kat Hotel Heritage. Hotel Heritage ada menyediakan gym, mart, playroom, perpustakaan, ruang pool, surau dan dewan.

Antara semua ni Marina guna dia punya playroom. Anak-anak la sibuk ajak pergi playroom. Di situ ada seketul slide, seronok lah diorang main dalam tu. Masa tu budak lain takde. Agak selesa la jugak duduk kat playroom tu. Nak masuk kena tinggalkan kasut di luar. Agak bersihlah playroom dia. Di situ pon ada disediakan bilik toilet dan bilik sinki. TV pon ada disediakan di situ. Sepanjang masa channel cartoon je. Marina layanlah juga cerita cartoon sambil menunggu anak-anak main kat situ.

Bila diorang dah kebosanan, mulalah sel-sel otak berhubung, nak merayap tempat lain. Pergi singgah jap perpustakaan depan playroom tu. Marissa konon-konon rajin nak membaca. Sekali tengok buku-buku kat situ semua bahasa jepun. Hahahaha.

Playroom dia bersih ok. Boleh golek2 atas carpet tu.

Experience di Hotel Heritage

Biasanya Marina kalau ambil hotel, Marina suka ambil bilik yang besar sikit. Anak dara 3 orang, so bila bilik besar, selesa sikitlah nak bergerak. Tapi disebabkan ini husband punya team building dan office dia yang booking kan, bilik dia standard size lah. Bilik yang biasa untuk 2 orang. Agak kecil sikitla untuk kami berlima. Oklah. Masih boleh susun tempat anak-anak nak tidur nanti. Hihihi. Marina duduk di bilik yang katilnya size queen.

Kalau duduk hotel Marina akan tengok toilet dulu. Lepas toilet, Marina tengok iron. Ada ke tidak iron dalam bilik. Malangnya nak iron kena di luar bilik. Iron kena berkongsi dengan beberapa bilik yang lain.

Toilet boleh tahanlah. Lupa plak nak snap gambar toilet. Ada bath tub. Jadilah bath tub kan. Swimming pool takde. Bolehlah diorang berendam dalam bath tub. Nak mandi shower kena masuk dalam bath tub. Takde bilik khas untuk shower. So air akan memercik ke lantai luar, so agak banjir sikit kat lantai. Lantainya lambat kering. Esoknya pon tak kering-kering lagi. Sejuk gedi pijak air di lantai.

Bilik dia ada kipas je, aircond takde. Kiteorang tidur pon tak pasang kipas tau. Sejuk sangat. Masih sejuk juga rupanya di Cameron Highlands ni. Jimat kos hotel-hotel kat Cameron Highlands ni tak perlu pasang dan tak perlu maintain aircond.

Pemandangan dari bilik di Hotel Heritage ni mendamaikan. Cantik je. Pagi-pagi nampak kabus di bukit-bukit. Biliknya ada balkoni. Korang boleh keluar, berdiri di balkoni untuk menghirup udara sejuk. Tapi takde kerusi atau meja yang diletakkan di luar untuk bersantai. 





Pandangan Marina tentang Hotel Heritage

So far Hotel Heritage ni ok je. Selesa. Cumanya bab iron tu kena keluar bilik plak kalau nak menggosok baju.  Lagi satu exhaust fan di toilet. Berfungsi ke idok tak taulah sebab semalaman toilet basah je. 


Orait sampai sini je sharing Marina menginap di Heritage Hotel. Mungkin Marina akan repeat lagi. Nak menikmati lagi udara sejuk di Cameron Highlands. Hehe.
Berapa kali Marina naik Cameron tapi tak pergi-pergi pon Cameron Lavender. Tengok dari luar cerunnya macam sangat tinggi, nak mendaki ke atas takut tak larat, penat. Nak dukung anak lagi. Sekarang anak dah besar, bolehlah masuk Cameron Lavender ni. Anak yang terlebih excited nak masuk.

Sebelum ni pakat tengok Cameron Lavender dari luar je. Tengok dari luar pon dah menarik. Apatah lagi kalau masuk ke dalam. Macam tu la perasaan Marina bila lalu depan Cameron Lavender ni. Bila dah masuk, takdela penat mendaki.

Cameron Lavender
Cameron Lavender ni terletak di Tringkap. Kalau naik dari Ipoh korang akan jumpa Kuala Terla dulu. Terletak 4km dari Kuala Terla. Dia sebelah kanan korang.

Kalau korang naik dari Tapah agak jauh lah nak ke sini. Korang akan jumpa Brinchang dulu. Dia terletak 10km dari Brinchang. Sebelah kiri korang. Kalau korang nak balik hari, sebaiknya korang berjalanlah dulu area Tanah Rata, Brinchang dan Sungai Palas terlebih dahulu sebelum ke Cameron Lavender. Bila nak balik, sebaiknya ikut Simpang Pulai. Lebih dekat sikit daripada nak patah balik ikut Tapah. Pada Marina jalan di Simpang Pulai lebih selesa dan tak banyak selekoh berbanding jalan dari Tapah.

Kawasan Cameron Lavender ni takde lah luas sangat. Jalan pon takdelah penat. Bersih je kawasan dia. Siapa rasa nak fefeling romatik atau artis bolehlah datang sini. Pernah ada buat penggambaran di sini tau.

Tiket Masuk 
Harga tiket masuk ke Cameron Lavender pada tahun 2019.
• Dewasa RM10.00
• Kanak-kanak (5-12tahun) RM7.00

Pada Marina okayla harga dia.

Kaunter tiket

Apa yang ada di Cameron Lavender?

Namanya pon Lavender, of course ada lavender kan? Memang cantik wehhh. Bukan lavender je ada kat sini. Macam-macam jenis rimbunan bunga ada di Cameron Lavender ni antaranya bunga tiga bulan dan bunga matahari. Bunga matahari  dia bukan warna kuning yang biasa kita tengok tu. Bunga dia kecik sikit dan warna-warni.

Marina suka ada satu tempat tu, dia rimbunan pokok, daunnya berjuntai-juntai. Dia bentukkan jadi bumbung, bila kita berjalan di bawah dia, terasa macam kita berjalan di lorong ke wedding garden. Cantik sangat.

Di Cameron Lavender juga ada istana warna purple yang besar. Korang boleh masuk dan naik ke atas untuk tengok pemandangan di bawah dari atas. Anak-anak mesti suka, rasa seolah-olah seperti ala-ala princess gitu.

Apa yang korang boleh buat di Cameron Lavender?
• Cafe
Korang boleh menikmati kek dan minum coffee di sini sambil menikmati pemandangan di Cameron Lavender.

• Kedai souvenir
Untuk kenang-kenangan, magnet fridge yang bertemakan Cameron Lavender ada dijual di sini. Selain magnet fridge, keychain, teddy bear pon ada jual di sini. Marina rembat magnet fridge dia seketul.

• Gerai-gerai jualan
Terdapat pelbagai gerai jualan ada di sini. Ada yang menjual baju, strawberi, corn in cup pon ada.

• Strawberi
Di sini pon ada strawberi tau. Tapi kawasan dia tak sebesar taman strawberi yang lain. Korang boleh petik strawberi sendiri di sini. Tapi perlu bayarlah.

• Petik bunga
Pada yang suka bunga warna-warni dan nak berikan jambangan bunga pada yang tersayang selain bunga rose, korang boleh pilih dan petik sendiri bunga kat sini. Tapi sekuntum tu Marina tak sure plak berapa RM.

• Ais krim
Ini yang paling pengunjung suka. Menikmati aiskrim di Cameron Lavender. Marina tak makan pon aiskrim kat sini

• Perkhidmatan jurugambar
Di sini ada menyediakan perkhidmatan jurugambar bagi korang yang nak capture gambar bersama keluarga. Tapi caj nye Marina tak tahu berapa dia caj sekeping.

• Kedai supermarket
Ada juga supermarket di sini. Kot tiba-tiba anak nak keropok, air, gula-gula ke takyah cari supermarket lain dah memandangkan Cameron Lavender ni agak jauh dari pekan yang ada supermarket.

Informasi yang perlu korang tahu tentang Cameron Lavender
• Tak boleh bawa stroller masuk ke dalam. Dalam istana tu bertangga, macam mana agaknya korang nak bawa stroller ke dalam. Cameron Lavender ni pon tak begitu luas. Simpan je stroller anak korang dalam kereta.

•  Dinasihatkan berjalan-jalanlah menikmati pemandangan di dalam Cameron Lavender sepuas-puasnya. Berbaloi sikit dengan harga tiket yang korang bayar.

• Seeloknya standby sweater. Korang pin sedia maklum Cameron Highlands ni atas bukit, kerap hujan. Selepas hujan pon masih terasa sejuk sehingga ke tulang.

Sampai sini je lah Marina sharing pasal Cameron Lavender dengan korang.

Pada korang yang suka ambil gambar, Marina suggest tempat ni. Banyak port-port menarik korang boleh capture gambar kat sini.

Marina share sedikit video dan gambar semasa Marina gi melawat Cameron Lavender. Selamat mencuci mata.



Tempat paling Marina suka. Macam jalan kat aisle wedding garden







Assalamualaikum Hai.

Pada 4 Oktober 2019 yang lalu, Vit's telah ke Pusat Transit Gelandangan Jalan Pahang untuk membantu gelandangan di sana. Program ini bertujuan untuk membantu meringankan beban bagi masyarakat yang memerlukan.

Program CSR: Vits Dekat Di Hati
Program ini dilaksanakan adalah merupakan tanda terima kasih dari pihak Vit's kepada seluruh rakyat Malaysia kerana menyokong produk Vits selama 45 tahun sejak penubuhannya. 

Di program ini, Vits telah memberikan sumbangan kepada penghuni di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur dengan menyediakan makanan dan produk Vits bagi meringakan beban mereka.

Sumbangan itu telah disampaikan kepada setiap penghuni oleh Pengarah Pembangunan Perniagaan Vit's, Encik Lai Yaeh Tat.

"Alhamdulillah dengan bantuan ini, kami harap agar dapat diteruskan agar mampu memberi semangat kepada kami dan penghuni di Pusat Transit ini" ulas Encik Izzul Haziq selaku pengarah Zon Tengah Yayasan Kebajikan Negara Malaysia.






Vits (Vit Makanan KL Sdn. Bhd.)
Vits merupakan sebuah jenama mee segera Malaysia serta merupakan pengilang Mee Segera Halal, Mee Ramen Halal dan Mee Udon Halal.

Produk Vits telah mendapat pengiktirafan Jakim Halal semenjak 35 tahun yang lalu

Produk Baru Vits

Kini Vits didatangkan dengan 2 produk baru iaitu Vits Bihun Segera Perisa Ketam dan Vits Bihun Segera Perisa Sayuran. 

Vits Bihun Segera:
▪Diperbuat 100% daripada beras
▪Tiada bahan pengawet
▪Tidak digoreng
▪Halal
▪Bebas Gluten

Produk ini boleh didapati secara online di Shopee, Lazada, Lelong.my, pgmall dan Superbuy.

Boleh juga didapati secara offline di Giant Hypermarket, Heromarket, Pasaraya CS danTF Valuemart.

Harga bagi Vits Bihun Segera Perisa Ketam dan Sayuran:
Cawan: RM3.50 (55gm × 1 cup)
Paket: RM7.00 (55gm x 5 packs)





Marina dah rasa kedua-dua produk baru ni. Ini pendapat personal Marina untuk Vits Bihun Segera Perisa Ketam dan Sayuran.

● Vits Bihun Segera Perisa Ketam
Marina suka perisa ketam ni. Sup dia rasa pedas-pedas manis. Tapi tak pedas sangat. Sedap sangat sampai duk teringat-ingat. Nak kena masak dan makan lagi ni. Hehe. Manis dia datang dari ketam. Perisa dia tak rasa kuat sangat. Ada sesetengah bihun segera ni rempah dia sangat kuat macam sup tulang tapi Vits Bihun Segera ni tak. Just nice. Tak berat. Vits Bihun Segera Perisa Ketam ni dia ada bagi perencah ketam, serbuk cili, minyak dan ketulan ketam rasanya. Meriah kandungan bihun ni which is I like. Hehe. Rating 10/10

Bihun Perisa Ketam

Vits Bihun Segera Perisa Sayuran
Sup dia pedas-pedas jugak sebab kat packaging dia memang bihun sup pedas. Tapi pedas dia tak melampau. Kalau bagi anak Marina makan pon diorang boleh tahan pedasnya. Sama seperti Bihun perisa ketam dia ada bagi minyak dan serbuk cili. Bihun Sayuran ni ada juga bagi perencah dan cendawan serta lobak merah. Sup dia ada sedikit rasa cendawan. Cendawan yang digunakan seperti cendawan yang digunakan untuk buat sup cendawan. Bihun perisa sayuran ni rasa sup dia ringan lagi daripada perisa ketam. Rempah dia hampir tak rasa. Rating 8/10 sebab Marina suka rasa sup yang medium, rasa rempah yang tak berapa kuat.


Bihun Perisa Sayuran


Website: www.vit.com.my