Confident level dah tinggi bila parut lama bertapak kat muka dah hilangkan? Siapa tak seronok! Meh Marina share rahsia Marina hilangkan parut.

Marina tahu ada di antara korang yang suka sangat picit jerawat. Marina pon sama, suka sangat picit jerawat. Tangan ni gatal je nak picit jerawat. Tak menyabar tunggu dia hilang sendiri.

Punca Jerawat Timbul
Korang pon dah sedia maklumkan punca jerawat timbul tak kira la di muka, badan atau telinga.

Ada beberapa punca yang menyebabkan jerawat singgah di muka, badan atau telinga korang. Antara punca nya:
1. Cara pemakanan
2. Cara kehidupan
3. Kawasan persekitaran
4. Penjagaan kulit
5. Genetik

Parut Jerawat
Disebabkan geram tengok jerawat, ramai yang mengambil keputusan untuk memicit atau mengorek jerawat. Akibat daripada tindakan yang diambil, wujudlah parut jerawat. Tak kiralah perempuan atau lelaki, jerawat di mukalah yang paling memberi kesan sehingga menyebabkan kurang keyakinan terhadap diri sendiri. Malu nak berjumpa dengan kawan-kawan.

Cara Menghilangkan Parut Jerawat 
Marina percaya ramai dah cuba bermacam-macam produk, bermacam-macam petua tradisional untuk hilangkan parut jerawat kan?

Untunglah korang yang parut jerawatnya dah hilang selepas mencuba satu produk di pasaran atau membuat petua guna bahan dapur di rumah.

Antara petua tradisional yang biasa digunakan untuk menghilangkan parut jerawat:
1. Kulit pisang
2. Aloevera
3. Baking soda
4. Kulit kayu manis
5. Bawang putih

Murad InvisiScar Resurfacing Treatment
Murad InvisiScar Resurfacing Treatment merupakan formula pertama yang terbukti secara klinikal yang dapat mengurangkan saiz parut dan bekas jerawat dalam masa 8 minggu!

• Kandungan InvisiScar
- Vitamin C dan hydroxytyrosol mengurangkan bekas bintik-bintik jerawat
- Salicylic Acid Exfoliates mengurangkan tekstur parut

• Manfaat
Dengan rawatan 'Velvety-smooth' mampu mengurangkan saiz parut, kedalaman dan warna parut tersebut

• Sesuai untuk kulit jenis:
- Normal
- Kombinasi
- Berminyak
- Kering
- Sensitif


Berjaya Hilangkan Parut Dengan Murad InvisiScar Resurfacing Treatment
Percayalah Marina pernah buat semua petua tradisional. Memang makan masa. Tapi hasilnya masih tak memuaskan. Satu lagi terpaksa membersihkan muka selepas buat petua dari dapur ni kan?

Pernah Marina tanya kawan zaman study dulu, dia guna produk apa sebab kawan Marina tu pon kulitnya ada jerawat dan bekas jerawat. Selepas tu tengok kulitnya cantik sangat. Dia bagitau dia guna produk A. Marina pon gunala produk A ni. Bila Marina guna, kulit Marina jadi pedih dan menggelupas. Kulit Marina jadi berkeping. Tobat dah taknak guna. Sudahnye Marina cuci muka je tanpa menggunakan sebarang krim muka.

Dah bertahun Marina tak guna apa-apa krim treatment untuk parut kat muka Marina ni. Kulit Marina ni agak sensitif. Salah pilih produk muka, naikla jerawat. Dahla parut zaman umur belasan dulu tak hilang-hilang.

Kemudian, Marina diperkenalkan dengan produk Murad InvisiScar Resurfacing Treatment ni. Tengok feedback yang guna produk ni macam meyakinkan. Marina pon cubalah dalam 8 minggu.

Pendapat Marina tentang Murad InvisiScar Resurfacing Treatment ni, ia tidak berminyak dan cepat je meresap dalam kulit. Senang nak apply krim ni. Selepas guna Krim ni tak perlu basuh. Biar je krim tu di muka. Korang boleh pakai foundation macam biasa. Tak mengeringkan dan tak pedihkan kulit pon. Parut Marina yang dah puluh tahun ni dah makin pudar. Warna kulit hampir sekata. Tak nampak kesan parut. Parut jerawat yang berlekuk-lekuk ni pon dah nampak hampir tak berlekuk. 

Ohhh lupa plak nak bagitau. Murad Invisicar ni bukan untuk merawat parut jerawat je. Segala parut boleh dirawat. Parut chicken pox, parut luka tapi parut luka di hati tak dapat dirawat. Hihihi.

Korang yang ada parut tak hilang-hilang tu, Marina syorkan guna Murad InvisiScar Resurfacing Treatment ni. Korang akan berpuas hati dengan result dia.

Okeh Marina dah share rahsia Marina hilangkan parut. Harap membantu korang untuk hilangkan parut jugak.


Website : www.murad.com.my

Inisiatif kemasyarakatan di bawah Program Komuniti Peringkat Negeri Kedah oleh McDonald's memberi manfaat kepada golongan kurang berkemampuan di seluruh negara!



Inisiatif kemasyarakatan McDonald's
Pada 18hb November yang lepas, penyampaian sumbangan Program Komuniti Peringkat Negeri Kedah telah diadakan di restoran terbaharu McDonald's iaitu di McDonald's Pandu-Lalu Aman Jaya di Sungai Petani, Kedah.

Inisiatif kemasyarakatan yang dilaksanakan oleh McDonald's termasuklah pembayaran zakat perniagaan McDonald's, pelantikan belia-belia dari keluarga kurang berkemampuan untuk menyertai Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald's dan penyerahan pek "Kembali ke Sekolah" kepada kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah.

Agihan zakat Perniagaan McDonald's Malaysia
Zakat harta wajib ditunaikan untuk mereka adalah yang layak membayar zakat. Kalau korang nak tahu, McDonald's Malaysia memenuhi kewajipan zakatya kepada negeri Kedah untuk tahun 2019 dengan bayaran zakat berjumlah RM101,00.00.

Baru ni McDonald's Malaysia telah menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), dan merupakan entiti perniagaan pertama yang menerima sijil pengiktirafan tersebut di Malaysia.

Mungkin ada yang tak tahu, McDonald's merupakan sebuah entiti perniagaan 100 peratus milik umat Islam. McDonald's telah membayar zakat sejak tahun 2017 setelah diambil alih oleh Lionhom Pte. Ltd. iaitu sebuah syarikat di bawah Reza Group dari Arab Saudi.

[Baca juga] : Zakat Harta


Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald's
Korang pernah dengar atau tahu tak tentang Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald's? Ia merupakan program latihan yang berteraskan industri selama 18 bulan. Selama 18 bulan, sebanyak 70 peratus, mereka yang menyertai program ini akan membuat latihan praktikal di restoran McDonald's dan selebihnya akan menghadiri kelad teori di bilik darjah.

Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir program ini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's.


Program "Kembali ke Sekolah"
Setiap tahun McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RHMC) Malaysia menerajui Program "Kembali ke Sekolah" dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.

Seramai 1,680 kanak-kanak dari 56 sekolah di seluruh negeri Kedah menerima pek "Kembali ke Sekolah" pada tahun ini. Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah, sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100.

RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald's Malaysia yang bermatlamat membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik di Malaysia.



Semoga usaha murni macam ni diteruskan dan dapat membantu ramai lagi golongan yang memerlukan. Ringan sikit beban ibu bapa diorang. Marina pon seronok tengok anak-anak dapat beg sekolah dan peralatan ke sekolah. Semoga anak-anak ini menjadi pelajar yang berjaya.

Maklumat lanjut mengenai RHMC korang boleh ke :
Website:
https://rmhc-malaysia.my/
A Momentous Trip to The Golden Wonders of The World In A Day!

Kenangan dan pengalaman yang paling berharga buat Marina dan anak-anak apabila datang dan melihat pameran Golden Wonders of The World yang direka dan dibina sendiri oleh pelajar-pelajar IDRISSI International School dan dibimbing oleh tenaga pengajar. Dalam sehari je, semua informasi tentang 20 sejarah keajaiban dunia kami dapat tahu.

Pada 16 November yang lalu, Sekolah Antarabangsa IDRISSI telah mengadakan pameran Golden Wonders of The World di Hotel & Pusat Konvesyen Movenpick KLIA, Sepang dengan mempersembahkan keajaiban dunia melalui konsep edu travel yang menarik sebagai menyahut seruan Kementerian Pelajaran Malaysia dalam Program Imersif Tinggi (HIP).

Ini bukan pertama kali IDRISSI International School mengadakan pameran sebegini. Pada tahun lepas, pameran Golden Age Inventions telah berjaya mengumpulkan lebih 2,000 pengunjung dengan penglibatan sekolah-sekolah awam di Malaysia melalui pendekatan jangkau panjang yang kreatif.

[Baca juga] : IDRISSI International School 

Pameran Golden Wonders of The World
Merealisasikan sasaran untuk membantu memperbaiki penggunaan Bahasa Inggeris di kalangan rakyat Malaysia, Sekolah Antarabangsa IDRISSI mengetengahkan pelbagai persembahan interaktif, demonstrasi dan lebih 20 model keajaiban dunia seperti Grand Canyon, Taj Mahal, Great Wall of China, Stonehenge, Pyramid dan banyak lagi dengan rekaan 3D yang realistik.

Pameran ini membongkar aspek-aspek sejarah dan geografi yang unik dan tidak diketahui ramai. Model yang direka sendiri oleh pelajar-pelajar IDRISSI memberikan pengalaman pembelajaran istimewa di sekolah itu, dapat dikongsikan kepada pelajar-pelajar lain. Model ini direka menggunakan bahan kitar semulajadi dengan cara upcycling, disuntik dengan pendidikan sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) dan pendekatan berasaskan eko.



Perasmian Pameran Golden Wonders of The World
Perasmian Pameran Golden Wonders of The World telah dirasmikan oleh Azzrulkhan Hasrullah. Beliau merupakan seorang wira Malaysia yang merangkak ke Gunung Everest dan berjaya menempa nama di dalam The Malaysia Book of Records. 

Beliau telah diberi penghormatan untuk melancarkan pameran ini berkata, "Tiada apa yang boleh membataskan impian-impian dan imaginasi yang ada pada para pelajar ini. Pameran ini meletakkan suatu penanda aras yang dapat menggalakkan mereka mencapai lebih jauh lagi dan seterusnya menetapkan matlamat yang bermakna untuk kehidupan masa hadapan."

Di pelancaran ini, Brother Azzrul juga ada berkongsi tentang pendakiannya yang mengagumkan, merangkak sehingga ke Everest Base Camp pada tahun lepas. Beliau turut berkata, "Saya yakin bahawa pelajar-pelajar di sekolah ini mempunyai mentaliti serba boleh yang kuat, dan jika mereka mampu merealisasikan pelancongan impian melalui ciptaan replika 3D seperti ini, pemikiran mereka ternyata lebih jauh ke hadapan dan mampu membawa lebih banyak ciptaan baharu."


Perasmian oleh Brother Azzrulkhan
Aktiviti di Pameran Golden Wonders of The World
Pelbagai aktiviti yang dijalankan semasa pameran Golden Wonders of The World ini. Antaranya, persembahan dari pelajar-pelajar IDRISSI seperti  bacaan ayat suci Al-Quran dan terjemahan, Pentomen dan Bicara Berirama.

Para pengunjung juga boleh turut serta di pameran ini dengan menyertai aktiviti eksperimen yang dikendalikan sendiri oleh pelajar IDRISSI. Marina teruja betul eksperimen yang menggunakan garam dan kapur tulis berwarna. Garam dan kapur tulis yang berwarna itu dicampurkan dan digoncang seketika sampailah garam itu bertukar warna mengikut warna kapur tulis berwarna. Kalau warna hijau, hijau la jadinya garam tu. Menarikkan?

Selain itu, semasa pendaftaran, kami diberikan passport. Bukan passport nak terbang. Haha. Passport ni merupakan sebuah buku di mana di dalamnya terdapat penerangan mengenai 20 model keajaiban dunia. Kami diterangkan kegunaan passport ini. Jika kami berjaya mendapatkan kesemua stamp di dalam passport ini, hadiah akan diberikan. Kami perlu pergi ke setiap booth untuk mendapatkan stamp ini. Untuk mendapatkan stamp ini, kami diberi 2 pilihan, sama ada untuk menjawab soalan atau menyelesaikan puzzle bergantung pada booth-booth tersebut.

Anak-anak Marina bersemangat untuk mendapatkan stamp-stamp ini sebab nak dapat hadiah. Diorang enjoy sangat dan kagum di pameran ni.

Marina kagum dengan pelajar-pelajar Melayu di IDRISSI sebab mereka fasih berbahasa Inggeris sampai ada seorang pelajar darjah 4 agaknya, susah nak terjemah ke Bahasa Melayu bila nak tanya soalan pada anak-anak Marina. Haha. Nampaknya Marina perlu melatih dan bercakap dengan anak-anak Marina berbahasa Inggeris di rumah supaya diorang boleh menguasai bahasa Inggeris dengan baik. Anak Marina yang darjah satu tu kelas Dual Language Program (DLP). Masa perjumpaan cikgu dengan waris pon, cikgu ada pesan, 'Marissa memang bagus tapi nak cemerlang tu kena usaha lebih'. Pelajar dalam kelas Marissa boleh tahan cerdik juga. Menurut kata cikgu kelas Marissa markah Marissa tak jauh dari kawan dia yang bukan top 5. Masa Majlis Anugerah Kecermelangan yang lepas, Marissa dapat nombor 5.

[Baca juga] : Dual Language Program


Ni la dia passport yang Marina bagitau tu

Ni dia stamp. Setiap booth kena pergi nak dapatkan stamp ni.
Eksperimen Garam dan Kapur warna
Add caption



Siapa sangkakan model yang lawa ni dibuat menggunakan bahan kitar semula




Program Imersif Tinggi (HIP)
Program Imersif Tinggi (HIP) adalah satu program yang diperkenalkan di bawah dasar Memartabatkan Bahasa Melayu, Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI). Program HIP adalah bertujuan untuk meningkatkan lagi penggunaan Bahasa Inggeris di sekolah. Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan di sekolah untuk meningkatkan lagi penggunaan Bahasa Inggeris.

"Inisiatif kami dalam Program Imersif Tinggi (HIP) kalini adalah batu loncatan yang penting untuk Sekolah Antarabangsa IDRISSI dalam mendukung peralihan yang jitu bagi pendidikan di negara ini. Kami amat berbangga kerana dapat membawakan elemen edu travel di pameran ini dan memperkenalkan pengalaman pembelajaran yang baharu agar para pengunjung daripada pelbagai latar belakang mendapat manfaat melalui cara yang tidak membosankan," kata Julie Wong, Pengetua Sekolah Antarabangsa IDRISSI.

Beliau menambah, "Pelajar-pelajar Sekolah IDRISSI sering didedahkan dengan pelbagai gaya pembelajaran yang berbeza. Kali ini, kami membina suatu platform baharu untuk anak-anak muda yang berbakat bagi menampilkan kebolehan dan kreativiti, serta merasai pengalaman dunia sebenar."

Usaha-usaha yang berterusan oleh sekolah ini dapat membantu memastikan pelajar-pelajar berada di landasan pendidikan yang bergerak pantas seiring dengan negara-negara maju dan pada masa yang sama, meningkatkan kesedaran eko.

Pendapat Marina tentang Pameran Golden Wonders of The World dan Pelajar IDRISSI International School
Ni betul Marina bagitau, Marina rasa kagum sangat dengan pelajar-pelajar IDRISSI International School. Kagum dengan tenaga pengajar IDRISSI. What they do and learn at IDRISSI, terserlah masa di pameran ini. They capable to do something yang bukan belajar dari text books sahaja. Pendekatan yang dilakukan oleh tenaga pengajar untuk mengajar pelajar-pelajar IDRISSI ini sangat unik. How they manage to approach para pengunjung to tell on sejarah keajaiban dunia ni and surprisingly they share the story without referring any text which is superb!

Tentang pameran ini, Marina nak ucap terima kasih banyak-banyak pada IDRISSI International School buat event macam ni. Seriusly anak-anak Marina enjoy. Satu pendekatan yang bagus pada students untuk tanamkan minat mereka pada sains, matematik dan sejarah serta inisiatif yang bagus untuk memantapkan lagi penggunaan Bahasa Inggeris.

Tengok risalah IDRISSI ni Marina tertarik tengok aktiviti yang diajar, dilakukan di sini. Pelajar-pelajar akan lebih faham apabila apa yang diajar di dalam kelas, dipraktikkan di luar kelas.

Marina ada share video juga sepanjang Marina berada pameran. Paling best ada slide yang dibuat daripada rod-rod besi. Anak Marina siap nanges la taknak balik nak main slide.



Nak tahu aktiviti atau berkaitan IDRISSI International School boleh ke website:

Website : 
www.idrissischool.edu.my

  • Instagram : www.instagram.com/idrissischool
Dah ada perancangan musim cuti sekolah yang akan datang ni? Biarkan Barbie dan Hot Wheels menceriakan percutian sekolah anak-anak korang di Lost World of Tambun!

Korang berani cabar diri melakukan sesuatu yang korang tak pernah buat tak? Bersedialah untuk mencabar diri sendiri melakukan apa saja pada musim cuti sekolah ni!

Pada 11 November yang lepas, Marina berkesempatan menghadiri ke pelancaran 'Awesome Holiday - Time to Play' di Lost World of Tambun.

Lost World of Tambun merupakan taman tema yang pertama bekerjasama dengan Hot Wheels dan Barbie untuk menjadikan percutian sekolah ini menjadi lebih menarik! Marina gerenti bukan anak-anak korang je yang akan teruja, mak kepada anak-anak pon teruja! Hehehe.

Korang dulu masa kecik-kecik pernah main Barbie Doll? Nak mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak ribena korang dulu, boleh lah datang dan enjoy bersama Barbie dan Hot Wheels pada musim cuti sekolah, 23 November sehingga 31 Disember ini.

Real macam Barbie kan?




Nantikan 23 November ini sehingga 31 Disember!

Barbie - "You Can Do Anything"
Pada tahun ini, Mattel mengumumkan jelajah Barbie "You Can Be Anything" sempena 60 tahun memberikan inspirasi tanpa batasan kepada setiap gadis.

Para pengunjung yang akan berkunjung ke Lost World of Tambun bermula pada 23 November ini akan berpeluang mengambil gambar di rumah impian Barbie. Mereka juga boleh menjadi ala-ala Barbie di mana almari dan meja solek Barbie juga akan disediakan untuk anak-anak korang bermain. Silap-silap korang yang over melayan Barbie kat situ. Korang dan anak-anak jugak berpeluang "Meet and Greet" serta minum petang bersama Barbie tau!

Tapi jangan jeles, Marina dah jumpa Barbie ALIVE dulu daripada korang tau! Sebijik tau suara Barbie seperti penyanyi Aqua lagu Barbie Girl tu. Serius rasa teruja jumpa Barbie.

"Selama 60 tahun, Barbie adalah gadis yang berjaya, memberi inspirasi kepada pelbagai generasi untuk menpercayai dan memberikan mereka dengan pelbagai pilihan. Lebih daripada 200 kerjaya, bertanding sebanyak 6 kali untuk presiden dan angkasawati pertama ke Bulan sebelum Neil Amstrong, Barbie terus berkembang menjadi contoh moden serta releven untuk semua peringkat umur." kata Lisa McKnight, Pengurus Besar dan Naib Presiden Kanan Barbie.

I'm a Barbie girl, in the Barbie world,
Life in plastic, its fantastic
You can brush my, undress me everywhere
Imagination, life is your creation

Ikut nyanyi ke tu?


Hot Wheels - Challenge Accepted
Lost World of Tambun membina trek lumba untuk Hot Wheels untuk peminat Hot Wheels. Kanak-kanak boleh bermain dan berlumba bersama rakan-rakan di trek setiap hari. Korang juga boleh melawati zon Challenge Accepted dan menonton perlumbaan terakhir yang diadakan jam 4 petang setiap hari dan berpeluang memenangi hadiah premium dari Hot Wheels.

"Hot Wheels telah menyemarakkan semangat pencabar dalam generasi kanak-kanak selama lebih daripada 50 tahun, dan kini kami memperjuang belia dalam pelbagai sukan yang menguji kemampuan ke tahap maksimum dan memperbaiki kemahiran mereka," kata Ricardo Briceno, Pengarah Kanan Hot Wheels Global Pemasaran Jenama di Mattel.

Husband Marina pon collecter Hot Wheels. Satu kereta yang dia beli pon RM10. Sayang kemain ngan kereta Hot Wheels nya. Tapi kalau mengikut collecternya kalau tak bukak card dia boleh jual balik dengan harga yang mahal. Ikut jenis kereta yang mendapat tempat di kalangan collecter la. Marina pon tak tahu kenapa satu-satu kereta tu mahal. Husband siap beli display lagi. 



Pelancaran Kolaborasi Bersama Mattel
Sempena meraikan pelancaran kolaborasi bersama Mattel, Barbie dan Hot Wheels akan berlangsung di Lost World of Tambun dari 23 November sehingga 31 Disember. Pengunjung akan mendapat akses ke acara eksklusif ini pada RM77 (MYKad rate) dan akan mendapat barangan premium percuma untuk 3 tiket dan ke atas bagi setiap transaksi di mana ia terhad kepada 4000 unit sahaja.

"Barbie dan Hot Wheels adalah dua jenama mainan yang paling ikonik di dunia dengan peminat setia mereka sendiri dan gabungan kedua-dua jenama ini bagi kempen 'Awesome Holiday, Time To Play'. Setiap tahun, ketika cuti sekolah taman tema kami menjadi lokasi percutian yang ideal untuk keluarga menikmati percutian yang menggembirakan dan memuaskan. Kerjasama dengan kedua-dua jenama yang paling dikenali ini bersama dengan taman tema kami dijamin merupakan percutian yang sempurna untuk semua peringkat umur," kata Nurul Nuzairi, Pengurus Besar Lost World of Tambun.

Teruja tak?


Jangan lupa Redeem Merchandise korang 

Aktiviti Malam di Lost World of Tambun
Aktiviti di Lost World of Tambun tidak terhenti pada waktu siang sahaja. LWOT juga menjanjikan aktiviti yang menarik pada waktu malam buat pengunjungnya.

Antara aktiviti yang korang boleh enjoy pada malam di LWOT adalah menghayati Luminious Forest. Hutan yang penuh dengan magical. Korang takkan sangka di sini terdapat hutan yang cantik, penuh dengan lampu-lampu yang menarik. Korang juga akan menikmati pengalaman menyusuri air di dalam Luminious Forest ni.



Selain dari Luminous Forest, part ni part yang paling Marina suka, Flaming Percussion. Korang akan berasa amaze sangat tengok pertunjukan api ni. Marina setiap kali pergi LWOT mesti tak lepas peluang tengok Flaming Percussion ni. Orang yang dikatakan Penjaga Luminous Forest ini, yang makan api ni, orang Malaysia. Rasa bangga orang Malaysia boleh buat pertunjukan api yang amazing sangat.


Marina share sikit video semasa launching dan aktiviti yang Marina explore di Lost World of Tambun. Sikit je la ye. Nak rasa kehangatan dan keseronokannya kena la datang Lost World of Tambun.


Untuk maklumat mengenai Lost World of Tambun, korang boleh ke website diorang,

Website : sunwaylostworldoftambun.com
Korang ada buat simpanan untuk anak-anak? Marina ada buka akaun untuk anak-anak di ASB supaya besar nanti diorang ada simpanan untuk kegunaan diorang. Ada rezeki, anak-anak dapat sambung Ijazah, dah ada simpanan. Tak perlu buat pinjaman.

Zaman belajar dulu, Marina buat pinjaman untuk tampung kos pembelajaran. Alhamdulillah rezeki dapat kerja dan boleh bayar balik pinjaman tapi jenuhla nak perabihkan hutang.

Marina percaya ramai yang sedia maklum, zakat perlu dilaksanakan terhadap diri kita sendiri. Tetapi mungkin ada di antara kita terlupa atau tidak tahu, zakat juga perlu dilaksanakan bukan kepada diri kita sendiri sahaja malahan SETIAP INDIVIDU perlu melaksanakan zakat termasuklah kanak-kanak. Yang Marina maksudkan zakat di sini adalah zakat harta.

Bila dah buat simpanan untuk anak-anak, ibu bapa perlu tahu, wang yang disimpan untuk anak-anak itu jika melebihi daripada jumlah yang sepatutnya, zakat perlu dibayar. Adalah menjadi tanggungjawab sebagai ibu bapa atau penjaga anak-anak untuk tunaikan zakat.

Bukan kanak-kanak sahaja yang mempunyai harta dikenakan zakat. Individu seperti anak yatim, orang yang tidak waras yang mempunyai harta juga perlu melaksanakan zakat harta ini.  Mungkin antara kita yang terlepas pandang bab zakat harta ini. Tapi inilah rukun Islam yang wajib kita tunaikan.

Individu yang mempunyai simpanan harta dan memenuhi syarat untuk dikenakan zakat adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk menunaikan zakat harta.

Pernah tak dengar ada yang berpesan, "Jangan lupa bayar zakat, nanti tak berkat duit tu".

Berzakat merupakan salah satu cara untuk membersihkan harta dan tanda syukur kita kepada Allah SWT. Orang yang mengeluarkan zakat di jalan Allah SWT, akan memperoleh keberkatan dalam kehidupannya.

Bagaimana mereka yang boleh dikatakan tidak berupaya untuk menguruskan harta hendak membayar zakat sendiri? Di sinilah wujudnya inisiatif yang dilaksanakan oleh Lembaga Zakat Selangor yang dikenali sebagai "Zakat@FAMILY".



Syarat-syarat Zakat
Mereka yang memenuhi syarat-syarat ini, perlulah melaksanakan tanggungjawab untuk berzakat.
1. Islam
2. Pemilikan Sempurna
3. Cukup Nisab
4. Cukup Haul
5. Harta yang berkembang

Maksudnya di sini setiap individu yang beragama Islam sama ada kanak-kanak, orang kurang upaya, orang kurang waras, anak yatim, anak tidak sah taraf, anak angkat, perlu membayar zakat harta apabila harta yang diwarisi mereka merupakan pemilikan sempurna, cukup nisab (harta melebihi daripada jumlah yang dikenakan zakat harta), cukup haul (dah setahun pemilikan kekal harta zakat) dan harta yang berkembang.

Zakat@FAMILY
Zakat@FAMILY adalah merupakan satu inisiatif yang dilaksanakan oleh Lembaga Zakat Selangor untuk memberi kesedaran atau peringatan kepada ibu bapa, penjaga atau wali supaya melaksanakan tanggungjawab mereka terhadap setiap individu di bawah tanggunggan atau jagaan mereka.

Latar Belakang Zakat@FAMILY
1. Pensyariatan zakat adalah satu daripada ciri-ciri yang disyariatkan oleh Allah SWT untuk membentuk peribadi manusia sesuai dengan pra-syarat kebahagiaan sesebuah keluarga dan masyarakat yang harmoni mahupun sebagai individu yang menyanjungi kebahagiaan dalam kehidupan ini.

2. Zakat adalah salah satu fardhu dalam Rukun Islam yang lima. Sesiapa yang mengingkari akan kefardhuan zakat adalah kafir dengan ijma' sebagaimana pendapat Ibn al Sobagh. Menegah daripada keluar menunaikan zakat boleh diperangi oleh ittifaq para sahabat sehingga mereka menunaikan hak allah SWT kepadaNya.

3. LZS cuba mengorak langkah dengan mengadakan kempen taksiran dan bayaran zakat oleh ketua keluarga, penjaga atau wali yang masih di bawah tanggungan mereka.

4. Perkara ini adalah merupakan salah satu inisiatif Divisyen Kutipan di dalam meningkatkan lagi kutipan zakat serta dakwah dan hebahan maklumat zakat di Selangor.

Objektif Zakat@FAMILY

1. Memupuk kesedaran ke atas setiap ketua keluarga, penjaga atau wali agar dapat melaksanakan tanggungjawab memastikan taksiran dan bayaran zakat ke atas individu yang berada di bawah tanggungan atau jagaan mereka.

2. Menyebar luas dakwah zakat kepada umat Islam di kawasan sekitar dan seluruh Selangor.

3. Memastikan setiap individu dalam sebuah keluarga Muslim di Selangor dapat menunaikan kewajipan zakat ke atas harta yang mereka miliki selaras dengan kewajipan zakat yang bergantung kepada harta yang dimiliki dan bukannya kepada status umur atau kewarasan pemilik harta (akil baligh atau mukallaf).

Kaedah dan Tanggungjawab : Zakat@Family
1. Ketua keluarga atau penjaga perlu memastikan setiap individu di bawah tanggungan atau jagaan mengisi dan melengkapkan borang taksiran zakat individu (i-touch) untuk:
i. Diri sendiri
ii. Pasangan
iii. Tanggungan
iv. Individu di bawah jagaan

2. Setelah membuat taksiran untuk diri, pasangan, tanggungan atau jagaan, ketua keluarga atau penjaga akan mengisi borang "Zakat@FAMILY".

3. Setelah mengetahui kelayakan kewajipan zakat dan jumlah zakat bagi setiap ahli keluarga atau penjaga, pelanggan perlu memastikan pembayaran zakat diselesaikan untuk diri sendiri, pasangan, tanggungan atau individu di bawah jagaannya.

4. Panduan Pemilik Harta, Tanggugjawab Taksiran dan Tanggungjawab Pembayaran "Zakat@FAMILY" adalah seperti berikut:

5. Jenis-jenis harta yang terlibat bagi pentaksiran dan pembayaran "Zakat@FAMILY" adalah seperti berikut:


Korang dah tahu kan sekarang? Haaa cuba kira simpanan untuk individu di bawah tanggunggan dan jagaan korang. Memenuhi syarat tak?



Untuk makluman lebih lanjut mengenai zakat harta, syarat-syarat zakat, Zakat@FAMILY dan lain-lain yang berkaitan, korang boleh ke sosial media Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Website: 
Masa Marina awal-awal sampai di Heritage Hotel, rasa biasa-biasa je, tak sejuk sangat dan tak panas. Angin sepoi-sepoi je. Marina sampai hotel dalam pukul 12 tengahari.

Marina ke sini sebab ikut husband pergi team building. Syiokkk betullah team building buat kat Cameron kan.

Kalau nak booking hotel, biasa Marina akan cari yang ada swimming pool sebab anak-anak request. Tapi ni kat Cameron kot, memang takde kolamlah. Sejukkk bekulah kome dalam swimming pool tu nanti.

Pemandangan dari bilik
Hotel Heritage

Hotel Heritage terletak di Jalan Gereja, Tanah Rata, Cameron Highlands. Tanah Rata ni kawasan puncak yang paling tinggi. Banyak facilities yang dekat di sini. Nak cari kedai makan senang, bank, mart, golf, semua ada dekat-dekat sini. 

Mungkin ni sebabnya office husband ambil keputusan untuk buat team building kat sini. Harga bilik pon berpatutan. Office mate husband nak extend satu malam, hotel charge RM188. Kalau booking online dapat lagi murah.

Di sekitar hotel ini terdapat apartment-apartment yang berpenghuni dan ada juga yang takde penghuni. Sesetengah apartment ni, pemiliknya buat homestay. Siapa yang nak buat family gathering kat apartment bolehlah booking apartment kat sini.

Kedai Makan di Tanah Rata

Pergi mana-mana mesti korang akan mencari tempat makan yang tak jauh dari hotel kan? Di Hotel Heritage tempat makannya tersangat banyaklah pilihan tempat makan yang korang boleh pilih. 

Nak senang dan malas nak fikir banyak nak makan apa korang boleh makan di Marrybrown. Yang nak minum kopi korang boleh ke Starbuck. Bagi penggemar steambot lagilah banyak pilihan. Salah satu kedai yang korang boleh pergi, kedai Taman Apple Cameron. Korang boleh google je. Mesti jumpa.

Time lunch, Marina lunch di Ikhwan Delight. Ikhwan ni banyak sangat cawangan kan? Tak sangka Ikhwan di Cameron ni ada western food. Kat Ipoh takde western food pon. Tempat dia cantik. Selesa nak makan kat sini. Kedainya terletak di hadapan Bank HSBC. Bangunan 2 tingkat. Ikhwan delight ni kat bahagian atas. Banyak menu jugak kat Ikhwan Delight ni. Harga pon berpatutan. 





Facilities

Ini yang Marina nampaklah sepanjang Marina duduk kat Hotel Heritage. Hotel Heritage ada menyediakan gym, mart, playroom, perpustakaan, ruang pool, surau dan dewan.

Antara semua ni Marina guna dia punya playroom. Anak-anak la sibuk ajak pergi playroom. Di situ ada seketul slide, seronok lah diorang main dalam tu. Masa tu budak lain takde. Agak selesa la jugak duduk kat playroom tu. Nak masuk kena tinggalkan kasut di luar. Agak bersihlah playroom dia. Di situ pon ada disediakan bilik toilet dan bilik sinki. TV pon ada disediakan di situ. Sepanjang masa channel cartoon je. Marina layanlah juga cerita cartoon sambil menunggu anak-anak main kat situ.

Bila diorang dah kebosanan, mulalah sel-sel otak berhubung, nak merayap tempat lain. Pergi singgah jap perpustakaan depan playroom tu. Marissa konon-konon rajin nak membaca. Sekali tengok buku-buku kat situ semua bahasa jepun. Hahahaha.

Playroom dia bersih ok. Boleh golek2 atas carpet tu.

Experience di Hotel Heritage

Biasanya Marina kalau ambil hotel, Marina suka ambil bilik yang besar sikit. Anak dara 3 orang, so bila bilik besar, selesa sikitlah nak bergerak. Tapi disebabkan ini husband punya team building dan office dia yang booking kan, bilik dia standard size lah. Bilik yang biasa untuk 2 orang. Agak kecil sikitla untuk kami berlima. Oklah. Masih boleh susun tempat anak-anak nak tidur nanti. Hihihi. Marina duduk di bilik yang katilnya size queen.

Kalau duduk hotel Marina akan tengok toilet dulu. Lepas toilet, Marina tengok iron. Ada ke tidak iron dalam bilik. Malangnya nak iron kena di luar bilik. Iron kena berkongsi dengan beberapa bilik yang lain.

Toilet boleh tahanlah. Lupa plak nak snap gambar toilet. Ada bath tub. Jadilah bath tub kan. Swimming pool takde. Bolehlah diorang berendam dalam bath tub. Nak mandi shower kena masuk dalam bath tub. Takde bilik khas untuk shower. So air akan memercik ke lantai luar, so agak banjir sikit kat lantai. Lantainya lambat kering. Esoknya pon tak kering-kering lagi. Sejuk gedi pijak air di lantai.

Bilik dia ada kipas je, aircond takde. Kiteorang tidur pon tak pasang kipas tau. Sejuk sangat. Masih sejuk juga rupanya di Cameron Highlands ni. Jimat kos hotel-hotel kat Cameron Highlands ni tak perlu pasang dan tak perlu maintain aircond.

Pemandangan dari bilik di Hotel Heritage ni mendamaikan. Cantik je. Pagi-pagi nampak kabus di bukit-bukit. Biliknya ada balkoni. Korang boleh keluar, berdiri di balkoni untuk menghirup udara sejuk. Tapi takde kerusi atau meja yang diletakkan di luar untuk bersantai. 





Pandangan Marina tentang Hotel Heritage

So far Hotel Heritage ni ok je. Selesa. Cumanya bab iron tu kena keluar bilik plak kalau nak menggosok baju.  Lagi satu exhaust fan di toilet. Berfungsi ke idok tak taulah sebab semalaman toilet basah je. 


Orait sampai sini je sharing Marina menginap di Heritage Hotel. Mungkin Marina akan repeat lagi. Nak menikmati lagi udara sejuk di Cameron Highlands. Hehe.
Berapa kali Marina naik Cameron tapi tak pergi-pergi pon Cameron Lavender. Tengok dari luar cerunnya macam sangat tinggi, nak mendaki ke atas takut tak larat, penat. Nak dukung anak lagi. Sekarang anak dah besar, bolehlah masuk Cameron Lavender ni. Anak yang terlebih excited nak masuk.

Sebelum ni pakat tengok Cameron Lavender dari luar je. Tengok dari luar pon dah menarik. Apatah lagi kalau masuk ke dalam. Macam tu la perasaan Marina bila lalu depan Cameron Lavender ni. Bila dah masuk, takdela penat mendaki.

Cameron Lavender
Cameron Lavender ni terletak di Tringkap. Kalau naik dari Ipoh korang akan jumpa Kuala Terla dulu. Terletak 4km dari Kuala Terla. Dia sebelah kanan korang.

Kalau korang naik dari Tapah agak jauh lah nak ke sini. Korang akan jumpa Brinchang dulu. Dia terletak 10km dari Brinchang. Sebelah kiri korang. Kalau korang nak balik hari, sebaiknya korang berjalanlah dulu area Tanah Rata, Brinchang dan Sungai Palas terlebih dahulu sebelum ke Cameron Lavender. Bila nak balik, sebaiknya ikut Simpang Pulai. Lebih dekat sikit daripada nak patah balik ikut Tapah. Pada Marina jalan di Simpang Pulai lebih selesa dan tak banyak selekoh berbanding jalan dari Tapah.

Kawasan Cameron Lavender ni takde lah luas sangat. Jalan pon takdelah penat. Bersih je kawasan dia. Siapa rasa nak fefeling romatik atau artis bolehlah datang sini. Pernah ada buat penggambaran di sini tau.

Tiket Masuk 
Harga tiket masuk ke Cameron Lavender pada tahun 2019.
• Dewasa RM10.00
• Kanak-kanak (5-12tahun) RM7.00

Pada Marina okayla harga dia.

Kaunter tiket

Apa yang ada di Cameron Lavender?

Namanya pon Lavender, of course ada lavender kan? Memang cantik wehhh. Bukan lavender je ada kat sini. Macam-macam jenis rimbunan bunga ada di Cameron Lavender ni antaranya bunga tiga bulan dan bunga matahari. Bunga matahari  dia bukan warna kuning yang biasa kita tengok tu. Bunga dia kecik sikit dan warna-warni.

Marina suka ada satu tempat tu, dia rimbunan pokok, daunnya berjuntai-juntai. Dia bentukkan jadi bumbung, bila kita berjalan di bawah dia, terasa macam kita berjalan di lorong ke wedding garden. Cantik sangat.

Di Cameron Lavender juga ada istana warna purple yang besar. Korang boleh masuk dan naik ke atas untuk tengok pemandangan di bawah dari atas. Anak-anak mesti suka, rasa seolah-olah seperti ala-ala princess gitu.

Apa yang korang boleh buat di Cameron Lavender?
• Cafe
Korang boleh menikmati kek dan minum coffee di sini sambil menikmati pemandangan di Cameron Lavender.

• Kedai souvenir
Untuk kenang-kenangan, magnet fridge yang bertemakan Cameron Lavender ada dijual di sini. Selain magnet fridge, keychain, teddy bear pon ada jual di sini. Marina rembat magnet fridge dia seketul.

• Gerai-gerai jualan
Terdapat pelbagai gerai jualan ada di sini. Ada yang menjual baju, strawberi, corn in cup pon ada.

• Strawberi
Di sini pon ada strawberi tau. Tapi kawasan dia tak sebesar taman strawberi yang lain. Korang boleh petik strawberi sendiri di sini. Tapi perlu bayarlah.

• Petik bunga
Pada yang suka bunga warna-warni dan nak berikan jambangan bunga pada yang tersayang selain bunga rose, korang boleh pilih dan petik sendiri bunga kat sini. Tapi sekuntum tu Marina tak sure plak berapa RM.

• Ais krim
Ini yang paling pengunjung suka. Menikmati aiskrim di Cameron Lavender. Marina tak makan pon aiskrim kat sini

• Perkhidmatan jurugambar
Di sini ada menyediakan perkhidmatan jurugambar bagi korang yang nak capture gambar bersama keluarga. Tapi caj nye Marina tak tahu berapa dia caj sekeping.

• Kedai supermarket
Ada juga supermarket di sini. Kot tiba-tiba anak nak keropok, air, gula-gula ke takyah cari supermarket lain dah memandangkan Cameron Lavender ni agak jauh dari pekan yang ada supermarket.

Informasi yang perlu korang tahu tentang Cameron Lavender
• Tak boleh bawa stroller masuk ke dalam. Dalam istana tu bertangga, macam mana agaknya korang nak bawa stroller ke dalam. Cameron Lavender ni pon tak begitu luas. Simpan je stroller anak korang dalam kereta.

•  Dinasihatkan berjalan-jalanlah menikmati pemandangan di dalam Cameron Lavender sepuas-puasnya. Berbaloi sikit dengan harga tiket yang korang bayar.

• Seeloknya standby sweater. Korang pin sedia maklum Cameron Highlands ni atas bukit, kerap hujan. Selepas hujan pon masih terasa sejuk sehingga ke tulang.

Sampai sini je lah Marina sharing pasal Cameron Lavender dengan korang.

Pada korang yang suka ambil gambar, Marina suggest tempat ni. Banyak port-port menarik korang boleh capture gambar kat sini.

Marina share sedikit video dan gambar semasa Marina gi melawat Cameron Lavender. Selamat mencuci mata.



Tempat paling Marina suka. Macam jalan kat aisle wedding garden