Assalamualaikum Hai.

Pada 4 Oktober 2019 yang lalu, Vit's telah ke Pusat Transit Gelandangan Jalan Pahang untuk membantu gelandangan di sana. Program ini bertujuan untuk membantu meringankan beban bagi masyarakat yang memerlukan.

Program CSR: Vits Dekat Di Hati
Program ini dilaksanakan adalah merupakan tanda terima kasih dari pihak Vit's kepada seluruh rakyat Malaysia kerana menyokong produk Vits selama 45 tahun sejak penubuhannya. 

Di program ini, Vits telah memberikan sumbangan kepada penghuni di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur dengan menyediakan makanan dan produk Vits bagi meringakan beban mereka.

Sumbangan itu telah disampaikan kepada setiap penghuni oleh Pengarah Pembangunan Perniagaan Vit's, Encik Lai Yaeh Tat.

"Alhamdulillah dengan bantuan ini, kami harap agar dapat diteruskan agar mampu memberi semangat kepada kami dan penghuni di Pusat Transit ini" ulas Encik Izzul Haziq selaku pengarah Zon Tengah Yayasan Kebajikan Negara Malaysia.






Vits (Vit Makanan KL Sdn. Bhd.)
Vits merupakan sebuah jenama mee segera Malaysia serta merupakan pengilang Mee Segera Halal, Mee Ramen Halal dan Mee Udon Halal.

Produk Vits telah mendapat pengiktirafan Jakim Halal semenjak 35 tahun yang lalu

Produk Baru Vits

Kini Vits didatangkan dengan 2 produk baru iaitu Vits Bihun Segera Perisa Ketam dan Vits Bihun Segera Perisa Sayuran. 

Vits Bihun Segera:
▪Diperbuat 100% daripada beras
▪Tiada bahan pengawet
▪Tidak digoreng
▪Halal
▪Bebas Gluten

Produk ini boleh didapati secara online di Shopee, Lazada, Lelong.my, pgmall dan Superbuy.

Boleh juga didapati secara offline di Giant Hypermarket, Heromarket, Pasaraya CS danTF Valuemart.

Harga bagi Vits Bihun Segera Perisa Ketam dan Sayuran:
Cawan: RM3.50 (55gm × 1 cup)
Paket: RM7.00 (55gm x 5 packs)





Marina dah rasa kedua-dua produk baru ni. Ini pendapat personal Marina untuk Vits Bihun Segera Perisa Ketam dan Sayuran.

● Vits Bihun Segera Perisa Ketam
Marina suka perisa ketam ni. Sup dia rasa pedas-pedas manis. Tapi tak pedas sangat. Sedap sangat sampai duk teringat-ingat. Nak kena masak dan makan lagi ni. Hehe. Manis dia datang dari ketam. Perisa dia tak rasa kuat sangat. Ada sesetengah bihun segera ni rempah dia sangat kuat macam sup tulang tapi Vits Bihun Segera ni tak. Just nice. Tak berat. Vits Bihun Segera Perisa Ketam ni dia ada bagi perencah ketam, serbuk cili, minyak dan ketulan ketam rasanya. Meriah kandungan bihun ni which is I like. Hehe. Rating 10/10

Bihun Perisa Ketam

Vits Bihun Segera Perisa Sayuran
Sup dia pedas-pedas jugak sebab kat packaging dia memang bihun sup pedas. Tapi pedas dia tak melampau. Kalau bagi anak Marina makan pon diorang boleh tahan pedasnya. Sama seperti Bihun perisa ketam dia ada bagi minyak dan serbuk cili. Bihun Sayuran ni ada juga bagi perencah dan cendawan serta lobak merah. Sup dia ada sedikit rasa cendawan. Cendawan yang digunakan seperti cendawan yang digunakan untuk buat sup cendawan. Bihun perisa sayuran ni rasa sup dia ringan lagi daripada perisa ketam. Rempah dia hampir tak rasa. Rating 8/10 sebab Marina suka rasa sup yang medium, rasa rempah yang tak berapa kuat.


Bihun Perisa Sayuran


Website: www.vit.com.my
Assalamualaikum. Hai.

Marina taknak jadi spoiler movie. Korang pon mesti dah baca sinopsis pasal cerita Maleficient: Mistress of Evil ni kan? Marina tak baca pon sinopsis cerita ni, so bila tengok movie ni agak teruja sikit jalan cerita dia. Marina just share my two cent pasal Movie Maleficient: Mistress of Evil ni. Ada yang takut nak pi tengok movie ni, takut kecewa Maleficient berubah perwatakan daripada Maleficient 1. 


Filem : Maleficient: Mistress of Evil
Genre : Action, Comedy
 Running Time:  1 Jam 58 Minit
Pelakon Utama:  
Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Ed Skrein, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville
Pengarah: Joachim Ronning

Sinopsis :
Puteri Aurora telah bersetuju untuk berkahwin dengan Putera Philip. Apabila Diaval menyampaikan berita itu pada Maleficient, Maleficient sekeras-kerasnya menentang kerana dia percaya perkahwinan antara Puteri Aurora dan Putera Philip akan berakhir dengan tidak baik.

Persengketaan antara Maleficient dan Ratu Ingrith bermula semasa Maleficient dijemput makan malam di istana. Maleficient menjadi berang apabila Ratu Ingrith mengatakan Puteri Aurora akan mempunyai ibu dan keluarga yang sebenar. Maleficient hilang sabar dan menunjukkan kuasanya. Dengan tak semena-mena Raja John dikatakan terkena sumpahan Maleficient. Maleficient dituduh telah mengenakan sumpahan ke atas Raja John di mana Raja John tidur buat selama-lamanya seperti Puteri Aurora di filem Maleficient 1.



Review :

Persengketaan Antara Maleficient dan Kerajaan Ulstead
Seperti filem Maleficient 1, Maleficient: Mistress of Evil ini masih mengisahkan persengketaan antara Maleficient dan manusia. Kali ini persengketaan berlaku di antara Maleficient dan kerajaan Ulstead iaitu kerajaan milik Raja John, ayahanda kepada Putera Philip. Di dalam filem ini Maleficient tidak keseorangan menentang Ulstead. 

Kaum Dark Fey dulunya mula menyembunyikan diri apabila manusia tiada belas kasihan memburu dan membunuh kaum ini akibat perasaan dendam. Kaum Dark Fey muncul kembali apabila cubaan membunuh oleh kerajaan Ulstead dilakukan ke atas Maleficient yang dipercayai merupakan keturunan terakhir Phoenix. 

Jangan Mudah Terpedaya, Selidik Dahulu  
Kepercayaan Puteri Aurora terhadap Maleficient mulai goyah apabila Raja John disumpah tidur buat selama-lamanya. Puteri Aurora berang dan meminta Maleficient menarik balik sumpahannya. Maleficient menyatakan dia tidak berbuat apa-apa, tetapi Puteri Aurora tidak percaya dan mengendahkannya apabila Maleficient mengajak Puteri Aurora balik ke Moors.

Berperikemanusiaan
Semasa peperangan bermula, Putera Philip yang mempunyai peluang untuk membunuh Borra, tidak meneruskan niatnya. Putera Philip mahu menamatkan persengketaan ini yang berpunca dari ibunya, Ratu Ingrith dan ingin hidup harmoni bersama kaum Dark Fey. Tindakan itu dilihat oleh Maleficient seterusnya menyedarkannya bahawa masih ada manusia yang bersifat perikemanusiaan. 

Sanggup Berkorban Demi Sahabat
Penghuni Moors dihapuskan seorang demi seorang di Ulstead sewaktu menghadiri majlis perkahwinan Puteri Aurora dan Putera Philips. Penghuni Moors telah diperdayakan oleh kerajaan Ulstead, dikurung di tempat berlangsungnya majlis perkahwinan. Untuk menghentikan kekejaman itu, Flittle telah mengorbankan dirinya untuk melengahkan masa supaya sahabat yang lain terselamat. 

Sepandai-pandai Tupai Melompat Akhirnya Jatuh ke Tangan Juga
Puteri Aurora mendapat visualization daripada Mesin Spinning yang Ratu Ingrith la dalangnya sehingga tercetus peperangan antara kaum Dark Fey, penghuni Moors dan kerajaan Ulstead. Ratu Ingrith menerima balasannya apabila Maleficient telah menukarnya menjadi seekor kambing.

Kemarahan Tidak Akan Menyelesaikan Masalah
Semasa berada di tempat persembunyian kaum Dark Fey, Maleficient banyak berfikir. Melihat kaum Dark Fey yang terpaksa hidup menyembunyikan diri bersama keluarga, perasaan Maleficient bercampur baur, kecewa, terluka, marah dan macam-macam perasaan yang wujud dalam dirinya. Maleficient mengambil keputusan untuk menyahut peperangan yang dimulakan oleh kerajaan Ulstead untuk melindungi kaumnya. Akhirnya dia sedar kemarahan sehingga tercetusnya peperangan tidak akan menyelesaikan apa-apa.

Kesimpulan
Marina nak bagi jalan cerita dia 10/10 boleh tak? Hihi. Cuba jugak mencari kekurangan semasa tengok cerita ni. Tapi speechless. Memang mantap. Mungkin sebab tak baca trailer dia. Tersentuh hati Marina tengok movie Maleficient: Mistress of Evil ni. Maleficient masih ada sifat pertimbangan walaupon dikecewakan dan terpaksa melihat kaumnya dibunuh. Walaubagaimanapon Marina suka pengakhirannya. Jalan cerita yang bagus. Anak-anak Marina pon enjoy. Marina tertanya-tanya adakah ini filem Maleficient yang terakhir?

Orait. Sampai sini saje Marina share pendapat Marina mengenai filem Maleficient: Mistress of Evil ni. Korang dah tengok blom?  
Assalamualaikum. Hai.

Peningkan nak pilih Pra-sekolah untuk anak. Awam atau swasta menjadi pilihan korang? Marina pon sama, pening. Yang awam banyak pilihan, yang swasta pon sama. Pra-sekolah mana nak pilih ni?

Marina share tips ni berdasarkan pengalaman Marina sendiri. Banyak aspek yang Marina pertimbangkan bagi memilih pra-sekolah untuk anak. 5 perkara ni yang Marina tengok untuk memilih pra-sekolah untuk anak Marina. Yang no. 5 tu paling penting.

1. Waktu Persekolahan

First thing first, waktu persekolahan pra-sekolah tersebut Marina akan tengok. Sebagai ibu yang bekerjaya, Marina akan mencari pra-sekolah yang boleh mengikut time Marina bekerja. 

Syukur Marina kerja waktu pejabat, mostly pra-sekolah mengikut waktu pejabat. Tetapi untuk pra-sekolah awam biasanya separuh hari iaitu waktu operasinya sehingga jam 12 tengahari. Sebelah petangnya terpaksa hantar pada pengasuh atau taska yang menawarkan mengasuh budak berumur 5 dan 6 tahun.

Marina prefer pra-sekolah sampai ke petang sebabnya nak ulang-alik ambil anak, agak jauh. Nak bawa anak pergi lunch, hantar ke pengasuh atau taska, agak mengambil masa.

Ada juga parents yang menggunakan perkhidmatan transit. Ambil anak dari pra-sekolah, hantar ke taska atau pengasuh. Yang ni Marina tak harap sangat. Marina kenal anak-anak macam mana, so Marina pilih pra-sekolah sampai ke petang.

2. Latar Belakang Pra-Sekolah

● Selidik latar belakang sekolah. Macam mana pencapaian sekolah tu.(yang ni boleh tanya pengalaman kawan-kawan atau jiran yang pernah hantar ke pra-sekolah tersebut).

● Datang terus ke Pra-sekolah tersebut untuk dapatkan info yang diperlukan seperti kelayakan umur, silibus, aktiviti

3. Lokasi

Penting hantar anak ke pra-sekolah sama ada yang berdekatan dengan rumah atau pejabat tempat kita bekerja. Bila nak hantar dan ambil anak ke pra-sekolah senang, satu jalan. Jimat minyak dan tak terkejar-kejar bila nak menghantar atau mengambil anak dari pra-sekolah.

Marina juga tengok kawasan persekitaran pra-sekolah tersebut. Senang nak drop anak-anak, keselesaan dan terurus. Kalau luaran nampak tak terurus, yang dalaman bagaimana la agaknye kan?

4. Perbelanjaan

Paling penting yang perlu diambilkira adalah perbelanjaan untuk ke pra-sekolah. Ini ikut kemampuan ibu bapa itu sendiri. Ibu bapa perlu mendapatkan informasi secara terperinci daripada pihak pra-sekolah mengenai yuran, peralatan yang perlu dibeli dan sebagainya.

Marina pada awalnya agak terkejut jugak masa hantar anak masuk ke pra-sekolah. Ingatkan yuran pada awal kemasukan dah selesai dan tiada lagi yuran yang dikenakan. Rupanya yuran pada awal kemasukan tu hanya untuk semester pertama. Ada pulak semester kedua dan dikenakan yuran buku latihan pulak. Tapi yuran semester kedua tak semahal semester pertama la.

Contoh, semester pertama yuran RM300 untuk buku latihan, buku bacaan, baju dan lain-lain yang ni tak termasuk yuran bulanan. Selepas tu, bulan 6, masuk semester kedua kena bayar lagi RM200 untuk silibus semester kedua pulak. Yang ni pon belum masuk yuran bulanan.

Ni baru yuran, belum lagi kira aktiviti yang pra-sekolah buat. Macam contoh, konvo, kena beli baju, kena bayar yuran konvo lagi.

5. Perkembangan Anak

Ok. Yang ni ada yang Marina dengar dari ibu bapa yang lain, ada sesetengah pra-sekolah tak kiralah yang awam atau swasta.
● Anak belajar Iqra 1, setahun di pra-sekolah tak naik-naik ke Iqra 2.
● Tukang masak lagi bersemangat mengajar anak-anak membaca berbanding cikgu
● Dah nak abis 6 tahun masih tak pandai lagi membaca

Macam mana nak tahu pra-sekolah mana yang bagus dengan anak? Kena try and adjust. Rasa tak nampak perkembangan anak di pra-sekolah yang korang hantar, silalah ambil tindakan. Jangan menunggu sampai habis anak belajar di pra-sekolah, baru nak ungkit isu.

Tips untuk Ibu Bapa
● Selalulah berbincang dengan cikgu di sekolah anak-anak untuk masa depan anak.
● Jangan kita letak 100% pada cikgu sekolah sahaja.
● Kita sebagai ibu bapa pon perlu mendorong anak-anak. Pantau perkembangan anak-anak.


Sampai sini je perkongsian Marina. Semoga dapat membantu ibu bapa di luar sana membuat pilihan yang tepat.
Hai.

13 Oktober lepas, Marina berpeluang untuk join program #sunwayforgood yang dianjurkan oleh Kumpulan Sunway.

Program Deepavali Cheer Program 2019 ini bertujuan untuk memberi keceriaan kepada komuniti-komuniti B40 yang bakal menyambut perayaan Deepavali serta menekankan kepentingan pendidikan kepada semua murid-murid. Seramai 900 pelajar dari pelbagai sekolah yang terlibat.

Program Lawatan Sambil Belajar di Lost World of Tambun

Sempena sambutan Deepavali pada kali ini, Kumpulan Sunway telah menganjurkan program lawatan sambil belajar kepada 160 pelajar dari 4 sekolah iaitu  SKJ(T) Klebang, SJK(T) Ladang Chemor, SKJ(T) Kg Simee dan SJK(T) Ladang Strathisla.

Aktiviti dimulakan dengan bersarapan di Lost World of Tambun. Selepas bersarapan, pelajar-pelajar dibawa melawat di Petting Zoo dan melakukan aktiviti membina terrarium.




Program diteruskan di Malayana Ballroom, Lost World of Tambun Hotel iaitu ucapan dari Wong Wan Wooi, Pengarah Eksekutif Sunway City Ipoh seterusnya ucapan dari YB Sivanesan Achalingam, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia Negeri.

Wong Wan Wooi, Pengarah Eksekutif Sunway City Ipoh

YB Sivanesan Achalingam, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia Negeri

Pelajar juga berpeluang menikmati makanan yang lazat. Pihak Sunway juga turut mengagihkan barangan keperluan pelajar seperti beg sekolah, alat-alat tulis, makanan dan minuman, vitamin, ubat gigi dan sabun mesra alam daripada Sunway Hotels & Resorts.





Inisiatif Kembali ke Sekolah

Kumpulan Sunway juga akan meneruskan program #sunwayforgood Deepavali Cheer dengan mengagihkan barangan keperluan kepada baki 740 pelajar pada 14 Oktober di SJK(T) Klebang, SJK(T) Kg Simee dan SKJ(T) Ladang Chemor.

Seronok pelajar-pelajar ni menerima beg sekolah dan keperluan yang lain
Program R.E.A.D 

Kumpulan Sunway akan memperkenalkan program Sunway R.E.A.D (Reading Enhances Aspirational and Drive) yang bertujuan untuk membantu menambahbaik kemudahan perpustakaan di SJK(T) Klebang.

Program "ICT Literacy Aid"

Kumpulan Sunway juga dalam proses untuk menjalankan program "ICT Literacy Aid" pada tahun hadapan yang bertujuan untuk membantu pelajar meningkatkan prestasi akademik mereka.

Video Deepavali 

Sempena coming soon Deepavali ini, video Deepavali dari Kumpulan Sunway juga ditayangkan semasa program ini. Video ini memaparkan kepentingan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia, dab bagaimana kita dapat menghargai keunikan dan perbezaan budaya kita. Marina ada selitkan sikit video Deepavali dalam video kat bawah ni.


Marina berharap agar usaha murni seperti ini dapat diteruskan oleh mana-mana badan untuk mereka yang memerlukan. Kalau bukan dari segi wang ringgit, beri sokongan moral pada mereka pon dapat membantu mereka.






FB :  Sunway Group

Hai.

Setuju tak dengan Marina, hanya orang yang mengalami masalah jeragat sahaja yang faham macam mana perasaannya kan? Dah cuba macam-macam cara, cara tradisional, cuba pelbagai produk di pasaran, di farmasi tapi masih menemui jalan buntu.

Marina ni dulu zaman anak dara, seriusly talk tak jaga muka sangat. Percaya tak, Marina hanya guna pencuci muka sahaja untuk penjagaan wajah. Toner, scrub, serum, masker Marina tak rajin nak pakai.

Bila dah naik bintik hitam kat muka, barulah gigih merajinkan diri membuat segala tok nenek tips untuk hilangkan jeragat.

Marina pernah guna lemon dan madu jadikan masker untuk hilangkan jeragat. Pedih jugak kulit muka ni. Tapi tak pudar-pudar. Dan agak leceh jugakla nak guna cara tradisional.


  1. Marina diperkenalkan dengan produk Murad Rapid Age Spot Correcting Serum ni. Marina cuba dalam 3 minggu. Ni betul-betul, tak tipu, minggu yang pertama pon Marina dah nampak bintik hitam kat muka Marina ni makin pudar. Hepiii tu toksah cakapla. Setelah sekian lama bintik hitam tu bertapak kat muka dah makin pudar, tak hepi lagi ke?



MURAD-Rapid Age Spot Correcting Serum

Serum yang telah terbukti oleh klinik, dapat mengurangkan bintik hitam, bintik tua dan hiperpigmentasi dengan alternatif hydroquinone dalam masa seminggu!

Murad Rapid Age Spot Correcting Serum sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. Kulit normal, berminyak, kering atau kombinasi.

Korang tak perlu risau sebab produk Murad ni tiada Gluten, Parabens, Phthalates atau Hydroquinone. Gunalah Murad tanpa kerisauan.

Sebotol Murad ni 30ml
Harga sebotol RM448.00

Mahal? Memang rasa mahal tapi Marina dah guna sebulan pon tak abih-abih lagi. Berbaloi la kan? Yang penting berkesan!



Fungsi 
Penuaan
● Kulit kusam
● Garis halus
● Kulit berkedut
● Tona kulit tak sekata

Cara Guna
Guna pada waktu pagi dan malam setiap hari.
1. Lepas cuci muka, sapu Murad Rapid Age Spot Correcting Serum di muka, tengkuk dan dada.
2. Jika kulit terasa pedih, stop guna.


Korang berminat nak cuba Murad Rapid Age Spot Correcting Serum
Website : www.murad.com.my
Assalamualaikum. Hai.

Hari tu Marina pegi event Mercu Aspirasi Keusahawanan Bumiputera yang dianjurkan oleh pihak MARA. Event ni berlangsung selama 3 hari. Bermula 13-15 September 2019 di RTC, Gopeng, Perak.

Marina pergi event tu hari Sabtu 14 September. Bermacam-macam aktviti yang dijalankan di sana. Antaranya, pameran produk usahawan, seminar, e-sport pon ada.

Bermacam-macam pameran produk dan perniagaan dari pelbagai syarikat dipamerkan di sini seperti produk makanan, servis seperti spa, syarikat percetakan dan juga booth-booth dari IPTA/IPTS.


ANH Smart Venture Sdn. Bhd.

ANH Smart Venture Sdn. Bhd. ini merupakan syarikat yang khusus dalam pelbagai barang seperti t-shirt, baju korporat, topi, cawan dan menerima tempahan untuk membuat cenderahati. Syarikat ini bertapak di Penang dan telah wujud sejak tahun 2003.

ANH juga menyediakan perkhidmatan percetakan seperti 'Heat Press', 'HD Print' dan 'silk screen'.

Pelancaran Program Dropship 

Pada hari tersebut, syarikat ANH Smart Venture Sdn. Bhd. mengadakan pelancaran buat pertama kalinya untuk program dropship yang dirasmikan oleh Encik Mohd Azhar B Muhammad Azam, Pengarah Urusan ANH SMART VENTURE SDN BHD, Encik Lukman Hakim, Pengarah MARA Cawangan Pulau Pinang, Encik Shahzulmizan, Penolong Pengarah MARA Cawangan Pulau Pinang dan Encik Baharuddin, Ketua PUSMA Pulau Pinang.

Untuk surirumah, pelajar, atau sesiapa sahaja yang berminat untuk mencari pendapatan yang tak perlu mengeluarkan modal, boleh menyertai program dropship di bawah syarikat ANH Smart Venture Sdn. Bhd. ini.



Sesi soal jawab oleh Encik Fazlu Muhyudin bin Syed Ibramsa, Project Manager ANH Smart Ventute Sd. Bhd.


Manfaat join program dropship ANH Smart Venture

Yang bestnye kalau join dropship ni, nak beli untuk sendiri pon boleh. Tiada pembelian minima. Apa manfaat yang korang dapat jika menyertai program dropship ANH Smart Venture Sdn. Bhd.:

1. Tak perlu post barang
2. Tak perlu modal untuk restock
3. Bonus kepada dropship yang buat sales paling tinggi
4. Feedback customer diberi
5. Urusan postage semua diuruskan oleh ANH Smart Venture
6. Margin keuntungan yang besar
7. Training marketing dan product knowledge disediakan

Majlis Pelancaran Dropship

Masa event ni Marina dapat gift dari ANH Smart Venture berupa T-shirt beserta logo blog Marina. Print on the spot tau. Menurut En. Fazlu 30 minit je untuk siapkan printed logo ni.

Logo blog Marina sedang dicetak di tshirt



Katalog juga diberi di dalam goodies bag ni. Serius harga item dia murah-murah. Seperti contoh non woven bag ni satu item ni RM1.30 je. Kalau korang nak jual pada kawan-kawan ofis, jiran, kolej, kelas pon mudah.


Marina dah join. Korang bila lagi? Tak payah keluar modal, tapi dapat duit. Siapa taknak kan?

Taknak join dropship tapi berminat nak dapatkan items sebagai kenangan dengan harga yang murah? Korang boleh order di ANH Smart Venture


Makluman lanjut mengenai background ANH Smart Venture Sdn. Bhd. http://www.anhshop2u.com.my

Nak join dropship boleh refer sini: https://www.anhshop2u.com
Assalamualaikum. Hai.

Korang pemain tegar Mobile Legend atau PubG? Fon sediada bateri cepat kongg? Fon overheat? Bila cas, bateri fon lambat full? Ini jawapan untuk korang.

Pelancaran Realme 5 dan Realme 5 Pro

Pada 3 Oktober 2019 yang lepas di Ex8 Event Venue & Space, Realme Malaysia telah secara rasminya melancarkan telefon pintar quad kameranya yang pertama iaitu Realme 5 dan Realme 5 Pro, dilengkapi dengan Qualcomm Snapdragon 665 dan 712.

Realme 5 dan Realme 5 Pro telah dilancarkan oleh Mr. Hunter Wang, CEO of Realme Malaysia, Ms. Tiffany Teh, Brand Manager of realme Malaysia, Mr. KC Har, Product Manager of Realme Malaysia and Mr. Yoo Seung Hoon, Vice President of Lazada Malaysia,

Maskot Realme paling hujung kanan dan hujung kiri

Menarik Mengenai Realme

Realme telah ditbuhkan secara rasmi pada 4 Mei 2018 di mana pengasasnya Sky Li, bersama sekumpulan anak muda yang berpengalaman dalam industri telefon pintar. Seiring dengan tagline  'Dare to Leap', Realme merupakan sebuah jenama teknologi yang khusus dalam menyediakan telefon pintar berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan.

Realme telah diangkat sebagai salah satu jenama Global TOP 10 Smartphones bagi suku kedua (Q2) tahun 2019 dengan pengguna berdaftar mencapat 10 juta dalam tempoh hanya setahun, menjadikannya jenama paling pesat berkembang.

Realme juga telah berkembang secara global ke lebih 20 buah negaraseperti China, India, Asia Tenggara, Eropah, Rusia, Pakistan, Afrika dan Mesir.

Aktiviti sebelum pelancaran

Sebelum pelancaran rasmi, pelbagai aktiviti menarik diadakan di situ. Game arcade diletakkan di situ dan yang hadir berpeluang bawa pulang hadiah. Refreshment pon ada disediakan.

Nampak tak mesin ada pickahu tu? Dahla main free. Kalau menang dapatla bawak balik pikachu. Marina nak main pon tak sempat. Ramai beno. 
Game Arcade


Marina sempatla bergambar dengan maskot dia.

Semasa masuk ke tempat pelancaran, kami diminta untuk memilih team. Team A atau Team B sebab semasa pelancaran tersebut akan buat game. Masa diminta untuk pilih team, tak tahu pon siapa team A, siapa team B. Marina pilih team A.

Pelancaran dimulakan dengan tayangan video 'Dare to Leap' dan tarian. Kemudian sesi perkenalan jenama Realme dan seterusnya mengumumkan harga Realme 5 dan Realme 5 Pro.






Ingatkan main game apala. Rupanya ada battle Mobile Legend. Team A under Mr. KC Har manakala team B under Ms. Tiffany Teh. Kami jadi penonton je. Pemain Mobile Legend pon turut hadir di Majlis pelancaran ni. Yang Marina ingat nama timangan diorang Arab dan Hyhy.



Dan pemenangnya adalah Team A. Dapatla free tiket dari MBO Cinema. Bolehla layan citer Maleficient nanti. Hehe.

Goodies berupa Topi fisherman. Ada dapat yang lain dan free tiket Movie untuk Team A

Realme 5 - Quad Camera PowerHero

● Dilengkapi dengan Snapdragon AIE iaitu enjin Qualcomm AI generasi ketiga berdasarkan cip pemprosesan 11nm octa-core yang beroperasi pada kelajuan jam 2.0GHz seiring dengan prestasi permainan yang dipertingkatkan.
● Didapati dalam dua warna baru - Crystal Blue dan Crystal Purple
● Mempunyai paparan 6.5 inci Full HD+
● Audio dan video berkualiti tinggi
● Rekabentuk diamond-cut dan sentuhan hologram memberikan ilusi tesktur 3 dimensi
● Quad kamera AI - 119° sudut ultra-lebar (8MP), kamera utama (12MP), lensa potret (2MP) dan lensa ultra makro (2MP), serta AI kamera hadapan (13MP).
● Bateri 5000 mAh
● Sistem operasi ColorOS 6.0 berdasarkan android 9.0 Pie
Harga Realme 5, 3GB RAM+64GB ROM RM599
Harga Realme 5, 4G RAM+128GB ROM RM799

Realme 5 - Quad Camera SpeedMaster
● Snapdragon 712 AIE, dengan CPU berkelajuan 2.3GHz yang juga dikenali sebagai enjin AI generasi ketiga yang membantu mempercepat pengkomputeran AI bersama GPU Qualcomm Andreno 616
● Didapati dalam dua warna - Crystal Green dan Sparkling Blue
● Quad Kamera, realm 5 Pro dilengkapi 119° lensa sudut ultra lebar (8MP), 48MP kamera utama Sony IMX 586, lensa potret (2MP) dan lensa ultra makro (2MP).
● Kamera depan Sony IMX471 AI 16MP
● Paparan skrin 6.3 inci FHD+ dewdrop
● Warna hologram nanometer dengan tekstur visual berlapis pada penutup belakangnya
● Dilengkapi dengan set 20W VOOC Flash Charge 3.0
Harga Realme 5 Pr, 8GB RAM+128GB ROM RM1099



Untuk maklumat lanjut berhubung jualan online di platform Lazada korang boleh ke : website http://bit.ly/realme5remind

Untuk mengtahui lokasi kedai realme berhampiran korang, boleh ke website : https://realmemalaysia.ucraft.net/


Are you 'Dare to Leap?'
Assalamualaikum. Hai.

Korang pernah dengar GAINS atau Genius Aulad? Mungkin ramai yang well known apa tu Genius Aulad berbanding GAINS kan? Marina pon sama. Selama ni tahu pasal Genius Aulad je.

Pada 1 Oktober yang lepas Marina berpeluang menghadiri Majlis Pelancaran GAINS Education Corp di Movenpick Hotel & Conventional Centre KLIA. Majlis pelancaran dirasmikan oleh Pengarah, Bahagian Pendidikan Swasta di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia, YBhg. Datin Sri Hajah Nor Zamani binti Abdol Hamid.



Turut hadir YBhg. Professor Dato' Dr Noraini bt Idris, President, National STEM Association President Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle UNINET STEM, Encik Muhamad Zikril Azan Bin Abdullah, Director, Selangor Domestic Trade and Consumer Affairs, Datuk Ir. Khairil Anwar Bin Ahmad, President/CEO Iskandar Investment Berhad dan Encik Wan Ahmad Saifuddin Wan Ahmad Radzi, Managing Director of EduCity Iskandar Malaysia Sdn. Bhd.

Puan Zaliza Alias - CEO GAINS Education Group
YBhg. Professor Dato' Dr Noraini bt Idris
YBhg. Datin Sri Hajah Nor Zamani binti Abdol

Founder And Executive Director GAINS Education Group

Puan Zaliza Alias merupakan seorang aktivis pendidikan yang berwawasan mula menubuhkan pra-sekolah, Genius Aulad pada 20 tahun yang lepas.

Bekerja sebagai Pensyarah Bahasa Inggeris dan ibu kepada 4 orang cahaya mata, menyedari kepentingan sekolah berbahasa Inggeris yang menerapkan Islamik dengan cikgu yang berkualiti, silibus, kurikulum dan faciliti di Malaysia, maka tertubuhnya Genius Aulad.

GAINS Education Group

Telah ditubuhkan pada tahun 2017 didaftarkan dan dilesenkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (MOE). Di bawah GAINS Education Group terdiri daripada 6 jenama:

1. Genius Aulad
■ Telah ditubuhkan sejak 20 tahun yang lepas
■ Merupakan English-based pre-school and playschool
■ Untuk anak-anak berumur 2 tahun-6 tahun

Genius Aulad

2. Idrissi School
■ First Islamic International School
■ Menggunakan Cambridge International Curriculum from pre-school to primary to secondary Cambrige
■ Satu-satunya sekolah swasta dimiliki oleh Muslim yang menerima anugerah dari Kementerian Pendidikan Malaysia
■ Menyediakan platform Kelab selepas sekolah seperti taekwondo, kelab seni kreatif, kelab photoshop & rekabentuk 3D, dan sebagainya.




3. Sekolah Tinta
■ Merupakan salah satu model sekolah (Science, Technology, Engineering and Mathematics) STEM dengan lesen Dual Languange Program (DLP)
■ Menggunakan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR)
■ Untuk pelajar tahun 1 sehingga tahun 6




[Baca juga di sini]: Apa yang Ibu Bapa Perlu Tahu tentang Dual Language Programme (DLP)

4. Assist10
■ Menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan bangunan, infrastruktur untuk rekabentuk dan penyelesaian ruang pembelajaran kreatif untuk Genius Aulad pre-school, Idrissi & Sekolah Tinta.


5. Eduventor Education & Training Services
■ Ditubuhkan untuk melatih pengajar dari pelbagai sekolah dan institusi untuk new learning environment - creative education
■ Menyediakan kursus keibubapaan
■ Konsultant pendidikan dan rakan kongsi pendidikan kreatif dengan MPH Malaysia dan Genius Aulad dengan Omar Hana untuk Astro.


6. Genius Bibs Infant Care (GBIBS)
■ Menyediakan pendidikan/penjagaan anak, pendidikan kepada ibu bapa dan sokongan hubungan korporat
■ Untuk anak-anak berumur 3 bulan - 3 tahun


Pencapaian GAINS Education Group

■ Menerima Anugerah Al-Faris Outstanding Muslim World Entrepreneur Development (MWEDA) 2018 oleh OIC TODAY
■ Genius Aulad, Idrissi School dan Sekolah Tinta menerima anugerah Reader's Choice untuk best preschool dan best international school, anugerah STAR Business (SOBA) dan anugerah PEKA Eco-Primary Education
■ Policy level : GAINS via Idrissi School menerima rating 5 bintang untuk SKIPS 2019 (Skim Kurikulum Institusi Pendidikan Swasta)
■ Terbaru GAINS Education Group dianugerahkan dengan Global Business Leadership 2019 untuk kecermelangan di dalam Pre-School Education dan BrandLaurette Best Halal Brands in Education.


Kerjasama antara Educity dan GAINS Education Group

Dengan ekosistem yang telah dibangunkan oleh GAINS Education Group, kini telah bersedia untuk menyokong jenama untuk maju ke hadapan dalam menjelajahi penubuhan model Eco-School. Rancangan ini adalah untuk meningkatkan lagi Eco-School dalam GAINS san untuk membina world Eco-School dalam bandar.


Di majlis pelancaran tersebut kami juga disajikan dengan persembahan dari pelajar GAINS sendiri. Antaranya Chorel Speaking dan Dikir Barat. Terdapat juga booth-booth dari jenama di bawah GAINS Educations Group di luar dewan dan sidang media diadakan selepas majlis pelancaran.

Dengan tagline, 'Connecting through Learning', GAINS Education Group mengalu-alukan ibu bapa tidak kira bangsa dan agama, yang ingin mendaftarkan anak-anak mereka samada di Genius Aulad, Sekolah Tinta atau Idrissi School untuk meningkatkan kualiti pendidikan anak-anak dan persiapkan diri mengikuti arus yang semakin mencabar.



Sidang Media

Untuk makluman lebih terperinci mengenai GAINS Education Group dan Educity korang boleh ke website:

▪ GAINS Education Group gainseducation.com
▪ Genius Aulad
geniusaulad.com.my
▪ Sekolah Tinta
sekolahtinta.edu.my
▪ Idrissi School
idrissischool.edu.my
▪ Eduventor
eduventor.com
▪ Assist10
assist10.my
▪ Iskandar Investment (Educity)
www.iskandarinvestment.com

Marina share pendapat Marina tentang Pra Sekolah Awam Vs Pra Sekolah Swasta next entri okeh. :)